Gloxinia salbatica - in gradina sau apartament

gloxinia salbatica

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

Denumire stiintifica: Incarvillea delavayi

(Planta a fost botezata dupa numele misionarului iezuit, de nationalitate franceza, Pierre Nicolas Le Chéron d'Incarville)

Familie: Bignoniaceae

Origine: Zonele centrale si de est ale Asiei

 

 

 

Aspect si prezentare: Una din cele 16 specii ale genului, delavayi este de fapt cea mai des intalnita si cultivata specie a genului Incarvillea. Planta perena, ce poate atinge uneori 40-50 cm, prezinta radacini sub forma de tuberi (rizomi) si port de tufa erbacee.

Impresioneaza atat prin frunzele catifelate, de un verde crud stralucitor, puternic crestate, asemeni celor de papadie, dar mai ales prin florile mici, ca niste trompete, de diverse culori, ce emana un parfum delicat. Forma si aspectul lor au facut ca planta sa-si capete diverse nume populare: "Trompeta chinezeasca", "Gloxinia salbatica".

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire:  Poate fi plantata pentru amenajarile din gradina cat si in conditiile de interior. Este indicata cultivarea lor in gradini cu expozitie estica, unde poate beneficia dimineata, de cateva ore bune de soare.

 

 

 

Ii prieste lumina puternica si poate fi pozitionata chiar si in plin soare. Accepta totusi si un spatiu semiumbrit, dar bine aerisit.

Nu se poate spune ca e pretentioasa in privinta temperaturii, Incarvillea tolerand bine si caldura sezonului estival, dar si frigul iernii, cu conditia sa fie bine protejata de inghet. Iarna puteti scoate rizomii din gradina pentru a-i depozita in interior, in spatii intunecate, racoroase si aerisite.

 

 

Udarea este poate singura conditie de cultivare ce necesita o atentie ridicata. Din momentul in care incep sa se formeze tijele florale, planta are nevoie de udari regulate, astfel incat substratul sa nu fie lasat sa se usuce.

 

 

Umiditatea atmosferica ridicata este si ea un atu in plus, in dezvoltarea florilor de Incarvilea, uscaciunea aerului din apartamentele noastre putand fi combatuta prin pulverizari foarte fine cu apa la temperatura camerei.

 

 

Substratul de cultura poate fi argilos sau nisipos dar trebuie sa prezinte un drenaj ridicat si sa fie imbogatit cu mranita sau compost de frunze.

Nu necesita fertilizare. Toamna, dupa uscarea plantei, completarea stratului de cultura cu mranita si frunze uscate ajuta atat la protectia radacinilor fata de inghet cat si la furnizarea nutrientilor necesari pentru inflorirea din anul urmator.

 

 

Inmultirea se realizeaza prin seminte semanate in rasadnite, la cald, in februarie-martie sau in gradina, la locul definitiv, in luna aprilie.

Toamna se mai poate proceda la despartirea tufelor, aceasta reprezentand o alta varianta de propagare, destul de dificila.

 

 

Perioada de inflorire se intinde din iunie pana in august. Interesant la Incarvillea este faptul ca formeaza flori inainte de a dezvolta frunzele bazale.

 

 

Sfaturi speciale: In perioada rece, protejati radacinile ramase in pamant, cu un strat consistent de frunze uscate si paie.

Plantele cultivate in ghivece, pot fi trecute iarna printr-o perioada de repaus, timp in care nu necesita udare, lumina sau caldura.

 

 

Alte specii: I.altissima, I.arguta, I.compacta, I.dissectifoliola, I.forrestii, I.lutea, I.mairei, I.potaninii, I.sinensis.

 

 

Februarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Irisul Gold Bound

    Iris de o eleganta frumusete, cu petale mari de un alb pur, Gold Bound poate fi plantat in gradina sau poate fi cultivat in ghivece si jardiniere, atragand imediat atentia datorita culorii si prospetimii sale.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Laleaua White Parrot, o raritate imaculata

    O lalea alba este o raritate, iar aceasta varietate nu are doar o culoare pura, intensa, in nuante de fildes, cu mici pete verzi la baza cupei, dar si o buna rezistenta la frig si boli sau daunatori, adaptandu-se usor in gradina sau intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari. White Parrot este o buna alegere pentru cei care prefera sa aiba in gradina sau in apartament lalele, dar si-ar dori in acelasi timp alte culori si nuante.

  • Hibiscus Gigant varietatea Matilda

    O planta decorativa de o rara frumusete, acest tip gigant de hibiscus creste la fel de bine in gradina sau in ghiveci, dominand totul prin florile sale mari, cu petale de un alb trandafiriu si centru visiniu spre mov.

  • Fasolea galbena Berggold

    Dintre toate soiurile de fasole galbena aceasta varietate de origine frantuzeasca, pe care o putem planta in gradina sau sera cu rezultate la fel de bune, este in egala masura una dintre cele mai bune si cu productivitate ridicata.


Warning: fopen(cache/c1132a5f571922950087127f5f8e48d7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139