Gloxinia

gloxiniaGloxinia sau Sinningia speciosa este o planta erbacee perena, membra a familiei Gesneriaceae, de origine braziliana. Face parte din aceeasi familie cu violetele africane. Datorita frumusetii florilor ei este o planta raspandita mai ales in locuinte, dar si in birouri.

 

Nu necesita ingrijiri speciale, ceea ce este un alt avantaj al cresterii acestei plante.

Gloxinia este una dintre cele mai spectaculoase plante ornamentale care infloresc primavara si vara. Cu o ingrijire potrivita florile se pot obtine insa pe intreg parcursul anului. Frumusetea lor vine din elasticitatea liniilor, din delicatetea petiolului lung si din bogatia de culori ale florilor. Ele au forma de clopotel alungit, ca o palnie, dantelata pe margine si pot atinge un diametru de 7 cm.

 

Inmultire: Gloxiniile se inmultesc prin seminte sau prin fragmente de frunza si tulpina.In cazul inmultirii prin seminte poate dura aproximativ 6 luni obtinerea unei plante mature, si aceasta planta se va caracteriza prin prezenta unor internoduri mai scurte decat in cazul plantelor obtinute prin inmultire vegetativa, din fragmente de tulpina si frunza. Aceste plante obtinute din seminte datorita internodiilor scurte vor fi mai compacte, ceea ce va influenta pozitiv aspectul lor comercial.

 

Crestere: Gloxiniile cresc bine intr-un amestec alcatuit din turba fina si din perlit, amestec al carui pH trebuie sa se incadreze in limitele 5,5- 6,5. Gloxiniile se mentin cel mai bine in lumina puternica dar indirecta. Este o planta sensibila la temperatura si se simte bine si la temperaturi destul de ridicate (peste 30 de grade Celsius). Aceasta cu conditia asigurarii unui necesar zilnic de apa. Pamantul trebuie sa prezinte un bun drenaj, si nu trebuie lasat sa se usuce intre doua udari, mai ales in zilele caniculare.

 

La udare se va evita sa se umezeasca frunzele, acestea vor fi pastrate uscate. Din punct de vedere al fertilizarii, nu trebuie exagerat. Cantitati mici de fertilizant lichid cu un procent mediu de azot si fosfor pot fi aplicate o data cu udarile.

 

Sensibilitatea acestor flori la schimbarile de conditii de mediu se reflecta cel mai bine asupra capacitatii lor de inflorire. Orice factor de stres, cum ar fi lipsa spatiului de crestere a radacinilor datorat unui ghiveci prea mic, va reduce atat numarul de flori pe care planta le produce, dar chiar si capacitatea ei de a produce flori. O singura planta in conditii optime poate produce cateva zeci de flori pe an.

 Dupa inflorire, planta va intra in declin care va culmina prin atingerea unui stadiu de repaus vegetativ concretizat prin desfrunzirea totala a plantei. Atentie! Acesta este un fenomen absolut normal la gloxinie si nu trebuie confundat cu uscarea datorata unor conditii potrivnice. In timpul acestei perioade de repaus planta se va uda mult mai putin, chiardeloc la inceputul perioadei. Udatul se va relua o data cu aparitia unei noi plante, la nivelul solului.

 

Ca probleme specifice, merita mentionate mucegaiul datorate excesului de apa sau leziuni ale frunzelor datorate stropirii cu apa. Dintre insecte, tripsii sunt cei mai daunatori.

Articole asemănătoare

  • Gloxinia, incantatoare planta tropicala

    Intalnita adesea in apartamente, pe pervazul ferestrelor si parca nu indeajuns de cunoscuta, Gloxinia atrage atentia prin florile sale.

  • Plantele si inghetul

    Fie ca este vorba de puieti de pomi fructiferi sensibili la curentii reci de aer sau la vanturile puternice sau sunt plante cu flori ori arbusti pretentiosi la trecerea peste iarna, toate plantele necesita protectie specifica pe perioada rece.

  • Decor interior la inceput de toamna

    Alegeti plante cu flori sau fructe frumos colorate ori exotice orhidee, considerate uneori, in mod exagerat, greu de ingrijit.

  • Expozitie florala in Parcul Herastrau

    In Parcul Herastrau s-a desfasurat intre 16 si 18 mai una din din cele cateva expozitii anuale de plante si flori, la intrarea Charles de Gaulle, pe o intindere de cateva sute de metri patrati.

  • Kohleria - clopotei rosii pufosi

    Lumina reprezinta un factor cheie in cultivarea acestei minunate plante de interior. Pentru a va bucura de delicatele ei flori trebuie sa asezati ghiveciul intr-un loc bine luminat, cu cateva ore de soare pe zi.


Warning: fopen(cache/db73b2f42472ade4eec6373b6f86a015) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139