Plantele si inghetul

plante  

 Fie ca este vorba de puieti de pomi fructiferi sensibili la curentii reci de aer sau la vanturile puternice sau sunt plante cu flori ori arbusti pretentiosi la trecerea peste iarna, toate plantele necesita protectie specifica pe perioada rece.

Multe dintre ele se acomodeaza treptat la frig, in vreme ce altele dau semne de disconfort la cea mai mica variatie de temperatura. Un prim semnal, poate cel mai usor de observat, este indoirea frunzelor sau rasucirea si incovoierea marginilor.

Alt indiciu, foarte vizibil, si de regula ireversibil, este pierderea bobocilor florali. Majoritatea plantelor cu inflorire indelungata sufera la venirea frigului, iar unele arata imediat acest lucru prin pierderea bobocilor si a florilor.

Pe langa majoritatea plantelor cu bulbi sau tuberculi precum Gloxinia si Begonia, sunt predispuse la asemenea probleme si alte plante precum: Hibiscus, Camellia, Azaleea, Gardenia, Abutilon.

O masura ar fi protejarea de inghet atat la nivelul radacinilor, cat si la cel al partilor aeriene. In cazul plantelor mari, aflate in ghivece, care s-ar muta dificil in interior, se vor introduce ghivecele in recipiente-masca, confectionate dintr-un material rezistent si chiar captusite cu materiale izolatoare.

Partea aeriana va fi protejata printr-o folie groasa de polietilena sau printr-un con de carton cu deschidere la partea superioara.

Speciile de gradina necesita si ele dubla protectie - atat a radacinii cat si a partii vegetative aeriene. La baza tulpinii, chiar pe solul din jurul radacinilor, se va aseza un strat gros de crengute subtiri, iar trunchiul si ramurile bazale (la tufe si arbusti) se vor infasura in cartoane sau fasii de rafie.

Aceste masuri de protejare trebuie luate inainte de venirea inghetului, caci radacinile inghetate sunt iremediabil pierdute.

Unele specii nu necesita protectia ramurilor, acestea pot sa inghete pe perioada iernii, si in primavara, radacinile viguroase vor reusi sa porneasca noi lastari floriferi (ex. Ficus carica sau Smochinul).

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Pregatirea gradinii pentru sezonul cald incepe in martie

    Luna martie a adus anul acesta o vreme mai calda decat de obicei, extrem de potrivita pentru a insufla gradinii tale viata. Cand temperaturile depastesc pragul de zero grade si incep sa devina constante, iti poti face in sfarsit planuri pentru plantele tale dragi.

  • Plante toxice pentru animalele de companie

    Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

  • Gradinaritul indoor, mai usor cu ajutorul LED

    Daca iubiti plantele si spatiul detinut va ofera posibilitatea sa amenajati o camera special pentru acestea veti avea nevoie de mult soare. In cazul in care razele acestuia nu sunt foarte darnice cu intreaga incapere cu siguranta veti avea nevoie de un plus de lumina.

  • Sa facem distinctia intre taierea si tunderea plantelor ornamentale

    In fiecare an gradinarii care tin la aspectul general al peisajului gradinii ar trebui sa faca un pas inapoi, sa priveasca atent plantele si sa puna la punct un plan de taiere, menit sa rearanjeze forma acestuia.

  • Parcuri cu un aspect de basm toamna

    Cand toamna isi intra in drepturi de la o zi la alta si frigul se face simtit tot mai mult plantele si solul fac ultimele pregatiri. Iarna se apropie. Pentru a admira frumusetea naturala oferita de frumosul anotimp tomnatic nu este necesar sa va uitati peste hotare.


Warning: fopen(cache/b1685d3c103041ff3a8c7916dae3c99f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139