Gladiola - istorie si cod floral

Uneori o simpla floare culeasa din natura si daruita cu toata inima poate face mai mult decat o mie de cuvinte. Sentimentele pe care le purtam familiei si desigur persoanei iubite, au nevoie de exteriorizare astfel incat magia dragostei sa nu piara niciodata. 

Gladiola este floarea primilor pasi in dragoste; ea cere un rendez-vous. Mesajul ei intrucatva asemanator cu cel al florii-soarelui, dar gladiola are avantajul ca cere insistent si mesajul ei nu poate fi ignorat.

In vechime, floarea de gladiola era folosita de catre sultani pentru a fixa o intalnire recreteta unei frumoase din harem. Ea primea un buchet de gladiole, avand in mijloc pe cea care trebuia sa arate ora rendez-vous-ului, in functie de numarul bobocilor.

Chiar si astazi, pentru etapizarea unei declaratii de dragoste, exista un adevarat cod. Se incepe cu o gladiola, solicitand o intalnire. Dupa aceasta floare, cel mai bine este sa se ofere un trandafir alb, apoi o margareta, care exprima admiratia si respectul. Dupa aceea, floarea-soarelui va spune "nu te vreau decat pe tine" si, in sfarsit, orhideea va fi mesagerul pasiunii.

Daca nu se ofera ca simbol al iubirii, gladiola este o floare a relatiilor cordiale, dar nu neaparat prietenesti. Se poate duce la petreceri pretentioase si la ocazii mari. Pentru gazde reprezinta un cadou respectuos, un simbol al respectului. 

Gladiola mai este un simbol al tariei de caracter si independentei. Datorita formei sale romanii au numit-o "gladius" adica sabie, fiind rasplata gladiatorilor biruitori.

Floarea, sub infatisarea ei veche, era cunoscuta de peste doua mii de ani, mai intai in Africa iar mai apoi in culturile si civilizatiile din jurul Marii Mediterane unde se folosea ca leac. Tratamentele s-au dovedit a nu fi atat de absurde pe cat se credea, pentru ca rizomul plantei contine, printre altele, acid salicilic, tanin si amidon. 
 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu rom si limoncello

    Bautura traditionala italiana, cu o lunga istorie si un gust parfumat si intens de lamaie, peste care se suprapune cel dulce (mai mult sau mai putin, in functie de marca), limoncello poate fi folosit pentru o gama larga de cocktailuri, iar in aceasta varianta se intalneste cu romul alb sau brun si o apa tonica rece, cu sau fara arome.

  • Strugurii Isabella

    Soi de struguri de vin cu o indelungata istorie si foarte apreciat de cunoscatori pentru gust, aroma si productia buna, Isabella este o vita de vie relativ usor de cultivat si intretinut chiar si de catre cei care fac primii pasi in acest domeniu, fie ca este vorba de podgorie de mari dimensiuni, fie de cativa butasi plantati in livada sau gradina.

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.

  • Simbolismul si codul floral al orhideelor

    Dintre cele peste 30.000 de specii de orhidee exista varietati cu caracteristici foarte diferite si chiar contrastante.

  • Sfecla rosie - istorie si beneficii

    Sfecla rosie este o leguma cu valoare nutritiva remarcabila, comuna in multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul tarii noastre. Soiurile moderne sunt derivate dintr-un soi ce creste in salbaticie de-a lungul coastelor Europei, Africii de Nord si Asiei.


Warning: fopen(cache/055cbc024cac232979baaa814282ccbc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139