Ghivecele din ceramica, protectie maxima plantelor
Chiar daca, vara, gradina este locul preferat pentru relaxare, adeptii odihnei active vor gasi in mod cert ceva de lucru. De exemplu, sa inlocuiasca ghivecele plantelor cu altele mai mari sau mai la moda. Magazinele abunda in ultima perioada de oferte de ghivece din ceramica sau teracota si nu intimplator. Planta cultivata in ghiveci se dezvolta atit cit ii permite spatiul, spun specialistii, de aceea este foarte important de stiut ce fel de ghiveci se potriveste unei anumite plante, din ce material trebuie sa fie acesta sau ce dimensiuni sint necesare. Chiar daca sint mai scumpe decit ghivecele si jardinierele din plastic, cele din ceramica sau teracota nu trebuie privite doar ca obiecte de arta fiindca ele ofera plantelor protectie maxima. Fiind confectionate din lut ars, sint poroase si asigura o buna aerisire pentru radacini. In plus, au o mai mare stabilitate decit cele din plastic.
Ghivecele din plastic, sustin specialistii, retin cantitati mai mari de apa, ceea ce poate dauna plantei. Indiferent insa de materialul din care sint confectionate, ghivecele trebuie sa aiba gauri de scurgere pentru apa in exces si tavite care sa o colecteze. Forma, dimensiunile sau culoarea ghiveciului au, de asemenea, importanta in dezvoltarea unei plante. Un ghiveci cu baza ingusta nu retine apa, in timp ce unul de culoare deschisa permite o dezvoltare echilibrata a radacinilor plantei. Forma ghiveciului determina destinatia acestuia. O planta fara o influorescenta accentuata, de exemplu, se va dezvolta foarte bine intr-un ghiveci patrat, in timp ce florile de mici dimensiuni cu influorescente perene gasesc un mediu mult mai potrivit intr-un ghiveci circular. In ce priveste rolul decorativ al ghivecelor, lutul ars, ceramica sau teracota confera un plus de stil datorita culorii, texturii specifice si incrustatiilor deosebite.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa
In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.
-
Planuri de amenajare pentru gradinile cu dimensiuni reduse
Exista multe persoane pasionate de flori si de gradinarit in general, insa din pacate locuiesc in orase mari si aglomerate
-
Activitatile gradinarului in luna ianuarie
Daca pana acum vremea rece ne-a dat tarcoale, este putin probabil ca in miezul iernii sa scapam de temperaturile sub zero grade.
-
Cum alegem ghiveciul potrivit?
Ceramica sau plastic? Mai demult aceasta intrebare starnea multe pareri controvoersate, intre timp s-a dovedit faptul ca plantele
-
Flori de toamna. Crinul
Fara idoiala crinii sunt printre cele mai populare si mai indragite flori din lume gratie mirosului lor imbatator.