Cum alegem ghiveciul potrivit?

Ceramica sau plastic? Mai demult aceasta intrebare starnea multe pareri controvoersate, intre timp s-a dovedit faptul ca plantele supravietuiesc si se simt bine atat in ghivecele din material ceramic cat si in cele din plastic. Un singur lucru trebuie sa avem in vedere: plantele care raman pe terasa si in timpul iernii si au ghivece din lut trebuie protejate, deoarece exista pericolul ca acestea sa se fisureze din cauza gerului.

Ghivecele din material ceramic

Acest tip de ghivece au calitatea de a atrage umiditatea din exterior datorita peretilor cu pori, dar pe de alta parte pamantul se usuca mult mai repede in aceste ghivece, deoarece tot peretii trag apa din pamantul proaspat udat.

Odata cu venirea gerului, ghivecele din lut se sparg, deoarece apa din porii peretilor ingheata si incepe sa se dilate. Pentru a evita acest lucru este indicat sa cumparam ghivece speciale. Lutul din care acestea sunt prelucrate este ars de mai multe ori.

Ghivecele din plastic

Daca in cazul ghivecelor din ceramica este foarte important faptul ca umiditatea poate fi intr-o oarecare masura reglata, in cazul celor din plastic acest lucru este decisiv si vital pentru plante.

Avantajele ghivecelor din plastic:
 
- mentine temperatura constanta, deoarece nu exista acel proces de evaporare, peretii nementinand particulele de apa in interiorul lor (in cazul ghivecelor din lut se pierd pana la 2 grade C)
- nu exista depuneri de sare sau de muschi atunci cand atmosfera este umeda
- sunt foarte usor de curatat

Cu alte cuvinte, alegerea ghiveciului este o chestiune de gust. Multe persoane aleg varianta din lut deoarece aceasta inspira caldura, insa si cea din plastic a devenit din ce mai indragita datorita design-ului tot mai inovativ.

Sursa foto

A.V.

 

 

Articole asemănătoare

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

  • Cum se bucuram de menta proaspata

    Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati.

  • Armonie florala cu Feng Shui

    Florile sunt surse de energie, vitalitate, echilibru si creativitate pentru orice locuinta. Potrivit principiilor Feng Shui energia chi este regenerata usor cu ajutorul florilor, expresia yang a plantelor, si nu trebuie sa le alegeti doar pentru frumusete si parfum. Culoarea este importanta, varsta florii, perioada in care o alegeti si locul in care o veti amplasa, chiar si materialul din care este facut ghiveciul sau jardiniera, toate pot schimba in bine sau in rau – daca sunteti pasionati de Feng Shui – atmosfera din casa.

  • Solul potrivit, secretul unei gradini perfecte

    Solul potrivit este secretul pentru a avea o gradina exact asa cum va doriti. Fara pamant de calitate, incarcat cu elemente nutritive, a planifica o gradina este ca si cum ati pleca neinarmat intr-o lupta.

  • Phalaenopsis, orhideea ce da viata locuintei

    Phalaenopsis, cunoscuta si sub denumirea de ohideea fluture, este una din florile la care ne uitam si nu ne vine sa credem ca este reala. Ofera caminului caldura de care are nevoie si, desi este pretentioasa, ofera inapoi inzecit.


Warning: fopen(cache/757aace12c4db5a07429947c12f7cf06) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139