Cum se bucuram de menta proaspata
Ne-am obisnuit sa cumparam plantele aromatice pentru diverse retete direct din magazin, uscate si puse in pungi, cutiute sau borcanase, cu etichete viu colorate, lipsite insa de o buna parte din gustul care scoate in evidenta orice reteta. Mai indraznete sau clasice, combinatiile pot sa schimbe o masa cu totul, si prietenii s-ar putea sa fie mai mult decat incantati. Si printre toate aceste plante una dintre cele mai interesante - si in egala masura mai putin folosita decat ar merita - ramane menta. Poate sa schimbe cu totul o limonada banala, sa fie piesa de rezistenta intr-un sos, sa improspateze acea reteta pe care ati facut-o de mai multe ori fara sa experimentati. Si decat sa cumparati menta uscata sau sa cautati menta proaspata prin piete si magazine cel mai simplu ar fi sa o cresteti chiar acasa. Nu costa mult, nu necesita eforturi prea mari, iar rezultatul va schimba felul in care gatiti. Si in plus mirosul de menta este mereu placut.
Cu florile sale ce pot varia de la alb la purpuriu, cu frunzele de un verde intens, menta prefera un mediu cu un nivel ridicat de umiditate, sol cu destula apa si destul spatiu, pentru ca este o planta rezistenta si invaziva. Acesta este principalul motiv pentru care este recomandat sa o plantati in ghivece mai mici sau mai mari si nu in gradina, unde ar putea scapa usor de sub control si pur si simplu va sufoca alte specii mai putin rezistente. Poate fi plantata oricand, si tinuta in interior in perioadele reci se va dezvolta repede, asa ca veti avea mereu la indemana o sursa de menta proaspata.
Alegeti vasul sau ghiveciul potrivit, in care puneti un strat de compost. Daca este un ghiveci de mici dimensiuni atunci puneti o singura planta (va creste repede) iar in cazul recipientelor mari incercati sa plantati firele la cel putin 40 de cm distanta pentru a le lasa suficient spatiu pentru dezvoltare. Menta este o planta rezistenta la variatii de temperatura si de lumina, insa prefera solul relativ umed si suficient soare, asa ca le puteti aseza in bucatarie, pe un pervaz lat, intr-o veranda usor accesibila sau, de ce nu, pe balcon. Recipientele cu menta trebuie udate periodic, fara exagerari insa, si eventual le asezati pe o farfurie ceva mai mare pentru a prinde surplusul de apa. Menta va creste repede daca este ingrijita, si veti avea in permanenta frunze proaspete pentru o limonada racoritoare sau pentru o reteta iesita din comun. In definitiv e doar o chestiune de imaginatie. Nu uitati ca frunzele tinere vor avea o aroma mai intensa, si daca vreti sa extindeti perioada de cules puteti pur si simplu sa smulgeti bobocii pe masura ce apar.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Sos de menta pentru friptura de miel
Un sos racoritor, proaspat, cu aroma intensa de menta, recomandat pentru o friptura de miel pe care o transforma intr-un deliciu culinar. Folositi frunze de menta cat mai proaspete, savuroase, abia culese.
-
Cocktail de vara cu menta si sirop de artar
O reteta cu multa prospetime racoroasa data de frunzele de menta, note dulci ale siropului de artar si un fundal asigurat de un bourbon sau un whiskey de calitate. Totul racit cu gheata pentru o bautura buna intr-o zi calduroasa.
-
Milkshake cu menta si oreo
Gustul dulce al biscuitilor Oreo completeaza neasteptat aroma proaspata si racoritoare de menta.
-
Salata de fructe cu menta proaspata si coniac
Un desert de vara plin de arome si gusturi, in care puteti folosi orice fructe, amestecand dupa inspiratie culorile pentru o prezentare inedita. Iar menta proaspata, tocata marunt, improspateaza si racoreste.
-
Cocktail cu bourbon si frunze de menta
Gustul puternic de bourbon este improspatat si intensificat de cel racoritor de menta si de notele dulci din fundal.