Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa

1. Un ghiveci pentru uneltele de gradina: in locul unei cutii puteti pune uneltele mici de gradina intr-un ghiveci din ceramica, care va fi mai mult decat un simplu recipient. Mai intai ar fi bine sa il vopsiti si pe dinauntru, si pe dinafara. Astupati gaurile de scurgere cu un capac pe masura, taiat din tabla sau plastic, sau, de ce nu, banda adeziva rezistenta. Umpleti ghiveciul cu un amestec de nisip uscat si ulei mineral, cam 75-100 ml pentru un ghiveci nu foarte mare, si mixati inainte foarte bine. Puneti inauntru uneltele mici, cu lama. Nisipul este abraziv, asa ca le va ajuta sa fie mai ascutite. Uleiul mineral le fereste de rugina si se face (in cazul foarfecelor, de exemplu) sa functioneze mai usor. Iar noul suport, daca a fost si inspirat vopsit, va fi nu doar practic, dar si un nou element placut pentru gradina. 
 
2. Coji de citrice in loc de ghiveci pentru rasaduri: poate ca va place sa faceti suc de portocale, de grepfrut, de lamaie (sau combinatii) si mai mereu aruncati jumatatile ramase dupa ce ati extras pulpa. Le puteti rade si folosi coaja pentru deserturi delicioase sau pentru o veche reteta a copilariei, coaja de portocala cu zahar (totul pus intr-un borcan, buna simpla sau pentru retete) sau le puteti utiliza in gradina. In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.  

 


3. Filtrele de cafea pot fi folosite in gradina: banalele filtre din hartie pe care le folosim in fiecare zi se pot dovedi foarte utile daca ne place gradinaritul. Cand pregatim florile in ghiveci pentru a le muta intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat in gradina poate fi destul de greu sa le udam cand si cat trebuie, iar cand le scoatem pamantul pare sa se imprastie pretutindeni. Asezati la baza ghiveciului un banal filtru nou, nefolosit, uscat, asezati deasupra pamantul si folositi ghiveciul normal. Filtrul de hartie va retine nu doar umezeala (partial) dar va face ca pamantul sa nu se imprastie pretutindeni cand mutati floarea la locul ales din gradina. 
 
4. Apa folosita la gatit poate fi folosita si in gradina: fie ca este vorba de apa in care ati fiert legume, fie de cea pentru oua fierte sau posate, nu o aruncati pur si simplu. Folositi-o pentru a uda florile si legumele de gradina in locul apei obisnuite (fireste, dupa ce s-a racit) si le veti oferi astfel un plus de vitamine si nutrienti. 
 
5. Inmuiati semintele de flori in apa calduta: un truc eficient in cazul majoritatii florilor este sa puneti la inmuiat semintele, dupa ce le-ati scos din pachet, in putina apa calda (nu fierbinte) pentru 12-24 de ore, nu mai mult. Le asezati in casa, nu la lumina directa, si folositi ca recipient mici pahare de sticla sau plastic. Nu aveti nevoie de spatiu mult, doar de cativa centrimetri de lichid, si cel putin teoretic semintele tratate astfel, natural si simplu, vor prinde mai usor si se vor dezvolta mai repede.

Foto: wikipedia.org, bunnings.com,

Articole asemănătoare

  • Trucuri neobisnuite pentru o gradina frumoasa

    Aveti probleme cu buruienile si nu doriti sa folositi erbicide traditionale? O solutie simpla, usor de folosit si la indemana este banalul otet. Alegeti un otet bio, de buna calitate, pe care il puneti intr-o sticla cu aspersor, si stropiti toate buruienile pe care le vedeti.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Trucuri si secrete pentru o gradina frumoasa

    Trebuie sa udati lent radacinile plantelor, si nu aveti suficient timp la dispozitie. In locul unor solutii din magazinele specializate (marele dezavantaj fiind pretul) puteti improviza.

  • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

    Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.

  • GradinaMea cat mai aproape de natura

    Pentru a avea o gradina frumoasa trebuie sa depunem efort zilnic pentru a o intretine si sa fim pasionati,


Warning: fopen(cache/edbaac58bf17b626917a4db2f7147505) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139