Trucuri neobisnuite pentru o gradina frumoasa
1. Ar putea parea doar o superstitie sau un joc, dar intr-o gradina de mici dimensiuni (sau intr-o jardiniera) puteti sa ingropati langa florile preferate cativa banuti de cupru. S-ar putea sa para inutil, insa in timp arama va avea efect fungicid, reducand sau chiar distrugand total anumiti spori din sol, un real pericol pentru viitoarea gradina pe care o visam un hobby si un spatiu relaxant. Si nu este singurul truc marunt, prea putin cunoscut, care s-ar putea insa dovedi mai folositor decat substante chimice periculoase si scumpe.
2. Aveti probleme cu buruienile si nu doriti sa folositi erbicide traditionale? O solutie simpla, usor de folosit si la indemana este banalul otet. Alegeti un otet bio, de buna calitate, pe care il puneti intr-o sticla cu aspersor, si stropiti toate buruienile pe care le vedeti. Pentru un efect mai intens alegeti o zi cat mai fierbinte, chiar una caniculara, si cel putin teoretic otetul va ofili macar o parte dintre buruieni. Puteti repeta procedeul dupa cateva zile. Turnati apa simpla peste zona pentru a reduce aciditate sau folositi praf de copt.
3. Cenusa (doar de lemn simplu, nevopsit si nelacuit, ideal lemn de esenta tare) poate fi utilizata in gradina pentru a neutraliza solul acid, pentru zonele si speciile unde avem nevoie de un plus de calciu, pentru a fertiliza gazonul (aruncati pur si simplu cateva maini de cenusa deasupra suprafetei si apoi udati gazonul asa cum faceti de obicei).
4. Daca un gradinar cu mai multa experienta v-a spus deja ca plantele dumneavoastra au nevoie de mai mult fier nu trebuie neaparat sa apelati la solutii chimice, costisitoare si poate mai greu de gasit. Insa atunci cand frunzele incep sa se ingalbeneasca, in vreme ce nervurile isi pastreaza culoarea verde, aceasta s-ar putea sa fie problema. O solutie rapida care ar trebui problema este sa adaugati in apa cu care stropiti gradina cateva cuie ruginite sau bucati mici de fier. O stropitoare, cateva cuie ruginite si in scurta vreme plantele isi vor reveni.
Foto: wikimedia.commons.org
Articole asemănătoare
-
Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa
In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.
-
Sfaturi pentru o gradina de interior
Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.
-
Trucuri si secrete pentru o gradina frumoasa
Trebuie sa udati lent radacinile plantelor, si nu aveti suficient timp la dispozitie. In locul unor solutii din magazinele specializate (marele dezavantaj fiind pretul) puteti improviza.
-
Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni
Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.
-
GradinaMea cat mai aproape de natura
Pentru a avea o gradina frumoasa trebuie sa depunem efort zilnic pentru a o intretine si sa fim pasionati,