Ghimbirul sau piperul alb
Pentru cine a luat contact cu bucataria ortientala sau chiar numai cu cea mediteraneeana ghimbirul nu mai reprezinta o noutate. Ghimbirul este o planta raspandita preponderent in zonele tropicale din sud-estul Asiei care a avut de-a lungul timpului un rol esential in procesul de vindecare a bolilor. In Romania mai este cunoscut ca "piperul alb", nume introdus si popularizat de turcii sositi demult pe aceste meleaguri.
Intrucat cultivarea ghimbirului la latitudinea tarii noastre nu este la indemana oricui nu vom insista asupra cerintelor unei astfel de actiuni ci vom aminti doar beneficiile pe care le furnizeaza consumatorilor.
Ghimbirul se dezvolta sub forma unui tubercul sau rizom si este utilizat astazi pe scara larga atat in scop medicinal cat si culinar. Rizomul nu se consuma niciodata crud, ci deseori se curata de coaja si se taie felii pentru a insoti unele salate sau sosuri. Alteori este murat, fiert sau transformat in condiment sub forma de praf. Ghimbirul "tanar" este parfumat, are corp carnos, suculent si un gust picant placut.
Cercetarile efectuate in ultimele decenii au indicat bogatia anti-oxidantilor continuti de aceste plante aromatice, precum si lantul aproape nesfarsit de beneficii pe care le ofera. Ghimbirul contine uleiuri esentiale, proteine, calciu, fosfor, fier, vitamina C, siliciu si o cantitate mica de vitamina B3. Pentru combaterea tulburarilor digestive(crampe abdominale, balonare, indigestie, etc), se adauga intr-un pahar cu apa o lingurita de suc de ghimbir proaspat, o lingurita de suc de lamaie si una de menta, si se indulceste cu miere dupa gust.
Ghimbirul amelioreaza durerile si are proprietati antiinflamatorii fiind adesea folosit in cazul artritei, reumatismului si spasmelor musculare. De asemenea acesta stimuleaza circulatia sangelui, elimina toxinele din organism si hraneste pielea. Alte tratamente care intrebuinteaza rizomul de ghimbir sunt cele ce vizeaza bolile aparatului respirator, cum sunt de pilda astmul si bronsita.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Smoothie usor picant cu scortisoara si miere
O reteta pentru un smoothie obisnuit, consistent, cu vitamine, dar cu note picante date de piperul negru sau, pentru cine prefera o aroma mai intensa, piper cayenne.
-
Smoothie de toamna cu lapte de migdale si cartof dulce
Cartoful dulce este din pacate prea putin folosit in bucatarie, desi ofera organismului beta-caroten, este util si pentru a intari sistemul imunitar si este o excelenta sursa de fibre. In aceasta reteta, copt sau fiert, ofera note interesante si dulcegi intr-o bautura satioasa, consistenta.
-
Piperul negru in medicina naturista
O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.
-
Sos cu usturoi in stil asiatic
Un sos cu arome dense, exotice, de inspiratie chinezeasca, bun pentru carne, legume, orez sau, de ce nu, pentru a completa o portie de taietei de orez.
-
Piperul negru si piperul alb
Cand folosim piper in bucatarie, acesta sa fie alb sau negru? Apoi, de ce sa alegem unul si nu pe celalalt? Uneori intrebarile copilaresti pe care ni le punem nu sunt lipsite de importanta, si necesita in plan practic raspunsuri cat se poate de serioase.