Garduri imbracate in verde
Foto: GradinaMea.ro/V.S.
(Campsis radicans)
Garduri imbracate in verde - si nu numai in verde. Aceasta este moda anului 2008 si de departe moda anului ce va veni. Nu mai sunt la moda gardurile de lemn baituit, cele de beton, masive, drepte si foarte inalte si nici gardurile retro, din fier forjat. Materialul in sine nu mai conteaza, ba chiar trebuie ascuns vederii dupa unele tendite eco.
Si ce poate fi mai potrivit decat o imbracaminte eleganta si in ton cu moda ecologista a tuturor tarilor europene? Mai ales cand culoarea anului 2008, in toate sezoanele, a fost de departe culoarea verde. Ei bine, da- raspunsul este: o "haina verde-natur", din plante cataratoare.
Nu doar femeile, ci si natura poate fi uneori pretentioasa in alegerea nuantelor de verde, a tonurilor pastelate si a picaturilor de culoare aruncate in marea de verde. De fapt natura este cea care ne-a invatat pe noi sa fim mai mofturoase- asa ca ar trebui sa-i acordam "dreptul Cezarului".
Prin urmare, cei care nu au apucat pana acum sa se alinieze la ultima tendita in moda gradinilor, o pot face inainte de venirea iernii. Vor avea astfel ocazia sa fie inca de la inceputul anului 2009 in ton cu dorintele "naturale" ale unei gradini de bun gust.
Iata deci ce haine trebuie sa pregatim pentru gardurile expuse vederii.
Caprifoi (Lonicera) este poate prima alegere, datorita rapiditatii cu care planta reuseste sa se dezvolte si sa se catere pe inaltimi si spatii mari. Frunzisul dens, de culoare verde intens, il recomanda pentru acoperirea oricarui tip de gard cu "ochiuri rare" tip plasa sau fier. Ca un bonus, deloc de neglijat al acestei alegeri, sunt manunchiurile de flori delicate, de culoare alb-galbui, ce raspandesc un parfum ametitor, mai ales in serile calde de sfarsit de vara.
O alta planta potrivita ca haina pentru imprejmuirea curtilor este Tecoma (Campsis radicans), o specie cataratoare cu crestere foarte viguroasa si
Clematitele (Clematis) reprezinta o alta optiune inspirata in decorarea gardurilor in culori intense. Dificila in acest caz este alegerea varietatii de baza, intrucat sunt foarte multe varietati de Clematite, care mai de care cu flori mai colorate, mai mari si mai frumoase. Aceste flori vor da si culoarea de fond a gardului pe parcursul verii, adica pe perioada de inflorire maxima.
Desi neglijate in ultimul timp, Zorelele (Ipomoea purpurea) ar trebui luate in considerare, mai ales de cei ce detin garduri cu aspect deosebit, care nu trebuie neaparat ascunse de priviri si doar impodobite temporar pentru "a fi la moda". Ramurile fragile, dar cu flori mari si delicate se pot infasura rapid pe orice fel de suport (lemn, ciment sau fier).
Pentru a decide asupra unei "imbracaminti" reusite, tineti cont de structura gardului, de tipul de sol din curtea dumneavoastra, dar mai ales de gusturile in materie de flori, parfum si culoare.
Articole asemănătoare
-
Laleaua Snow Crystal, un spectacol imaculat pentru orice gradina
Mult mai rar intalnite in gradini decat soiurile cu flori galbene sau rosii, aceste lalele cu petale mari, cu margine franjurata ce bate uneori in verde palid ies imediat in evidenta prin albul lor pur, imaculat, intr-un interesant contrast cu alte flori din apropiere.
-
Violete de Persia
Sunt imediat indragite de cei ce iubesc plantele cu frunzis dens si flori mici si delicate. Sensibile la schimbarile bruste de temperatura si la uscaciunea aerului, iubesc lumina, fara insa a fi expuse in bataia directa a soarelui.
-
Lemn cainesc - un gard viu semi-persistent
Planta perena, cu crestere arbustiva de pana la 3 m inaltime, are frunzis semi-persistent, crestere compacta, ramuri dese, stufoase imbracate in frunze mici, eliptic-alungite de un verde-lucios ce sunt presarate in perioada verii cu flori albe, grupate in raceme. Toamna acestea lasa loc unor ciorchini de bobite de culoare neagra.
-
Gutui japonez - pata de culoare si buna dispozitie
Iubeste locurile insorite, avand nevoie de lumina intensa cu un minim de 4-5 ore de soare pe zi pentru a inflori. O dispunere a acestei tufe in zone umbroase, va diminua mult numarul si calitatea florilor.
-
Dizygotheca(D. elegantissima - Schefflera elegantissima, Aralia elegantissima)
Desi este un arbore mic in locul de origine, D. Elegantissima poate atinge inaltimea de 1-2 m in camera. Tulpina este lemnoasa si zvelta. Frunzele sunt compuse din 7-11 foliole inguste, dintate pe margine si dispuse asemenea degetelor de la maini. Sunt lucioase, colorate in verde inchis, cu nuanta aramie.