Violete de Persia
Denumire stiintifica: Exacum affine
Denumiri comune: Violete de Persia
Familie: Gentianaceae
Origine: Yemen
Aspect si prezentare: Planta anuala de dimensiuni reduse, cu port de tufa pitica si compacta, este rapid indragita de cei ce iubesc plantele cu frunzis dens si flori mici si delicate. Tulpinile sunt puternic ramificate, au consistenta carnoasa, suculenta, fiind imbracate in frunze mici, de cca 3 cm lungime, de forma ovala, ascutite la varf si culoare verde-lucios.
Conditii de ingrijire/cultivare
Lumina intensa le ajuta sa infloreasca frumos, dar o expunere in bataia directa a soarelui de vara le va ofili si va arde frunzisul foarte repede. In acelasi registru al conditiilor de ingrijire, trebuie tinut cont si de caldura, care nu trebuie sa depaseasca 24 grade Celsius, pentru a nu periclita vigoarea plantei. Arsita verilor ofileste rapid frunzele si florile, astfel ca daca doriti ca Violeta de Persia sa reziste cat mai mult timp, asigurati-i temperaturii moderate (17-24 grade Celsius,) si mai ales umiditate atmosferica ridicata.
Aerul uscat din locuintele noastre nu-i prieste, dar atmosfera saturata de aburi a unei bucatarii sau a unei bai luminoase, ii va fi cu siguranta pe plac.
Udati-o fara zgarcenie, in timpul verii si foarte putin iarna. Aveti grija ca din aprilie pana in septembrie, pamantul sa fie mentinut usor umed, fara a fi mocirlos. In restul anului reduceti udarile; udati doar cand pamantul s-a uscat bine.
Creste si infloreste bine doar intr-un substrat usor si afanat. Puteti folosi la fel de bine un amestec de pamant de gradina si turba sau o combinatie echilibrata de mranita, turba si nisip.
Tolereaza un pH moderat (intre 4,5 si 7,5).
Daca vreti sa va bucurati de o abundenta de flori mici si delicate, utilizati un ingrasamant echilibrat sub forma lichida, pe care sa-l aplicati, in doze mici, in apa de udare, de la inceputul lunii mai si pana la sfarstiul lunii august.
Inflorirea are loc de regula pe tot parcursul verii, micuta tufa, umplandu-se de flori mici, albe sau bleu-lila, cu stamine proieminente, de culoare galben intens. Interesant este faptul ca la caldura (cand temperatura depaseste 20 grade Celsius), florile raspandesc un parfum delicat.
Se inmulteste prin seminte, din primavara pana la sfarsitul verii. Procedeul este destul de dificil, intrucat germinarea se produce numai in conditii de umiditate si temperatura controlate (18-20 grade Celsius).
Trucuri si sfaturi speciale: Este sensibila la schimbarile bruste de temperatura si la uscaciunea aerului, riscand infestarea cu diversi paraziti si ofilirea florilor.
Alte specii si varietati: Exista varietati/hibrizi cu flori simple sau batute, in diverse nuante de albastru, roz sau mov si desigur alb.
Septembrie 2008
GradinaMea.ro/V.S.
Articole asemănătoare
-
Cerintele Rhododendronului
Genul Rhododendron este alcatuit din peste 850 specii salbatice si nenumarate specii hibride care incanta privirea cu buchetele de flori rosii, roz, violete sau albe.
-
Tort delicios de primavara
Tortul delicios de primavara il puteti prepara nu numai in acest anotimp, ci si la sarbatorirea unui eveniment special.
-
Beneficiile consumului de fructe
Fiecare fruct are propriile valori nutritionale. De asemenea unele fructe contin anumiti nutrienti pe care la alte soiuri nu le gasim. In aceste conditii aveti nevoie
-
Violete inflorite
Ne aducem aminte de ghivecele mari si grele de ceramica rosie, de pe pervazul ferestrelor, din casa bunicilor, ce se umpleau de flori mici roz, mov sau albastre, indiferent de anotimp si de vremea de afara.
-
Cativa pasi pentru a avea plante sanatoase
De cate ori ati intors capul dupa plante frumoase sau v-ati lasat privirea sa alunece peste un ghiveci cu o violeta plina de flori ori peste un trandafir chinezesc incarcat de boboci?