Gardul - Un element care nu trebuie neglijat

xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office">

 Experienta colectiva acumulata cu precadere in ultimul veac si studii mai recente arata ca sentimentul de satisfactie generat de gradina este asigurat printre altele de indeplinirea a doua aspecte: intimitatea si adapostul oferite de gradina.

 

Aceste doua elemente nu sunt importante doar pentru gradinar ci si pentru plantele care cresc in acest spatiu. Formatiunile vegetale tinere pot fi avariate cu usurinta de curentii de aer mai puternici iar oaspetii nepoftiti, cum sunt animalele de diferite talii, ne pot transforma gradina intr-un loc de cosmar. Din aceste motive necesitatea de a preveni potentialele neplaceri este cat se poate de justificata.

 

Desi intimitatea si adapostul pot fi asigurate si prin contributia naturii atunci cand in zona exista arbori si arbusti, gardul constituie cea mai rapida si sigura modalitate prin care acestea se pot realiza.

 

Cand sunteti in situatia de a opta pentru un tip de gard, fie ca doriti sa il cumparati fie ca il confectionati dumneavoastra, luati in considerare si scopul intrebuintarii lui: va fi doar decorativ  sau va fi si de protectie. In caz ca veti lua decizia gresita, gardul se va dovedi ineficient in raport cu nevoile reale, intervenind mai devreme sau mai tarziu esecul si nemultumirea dumneavoastra.

 

Iata cateva sfaturi pentru cei care doresc sa se ocupe personal de siguranta propriei gradini:

 

1. Alegeti intotdeauna modelul care se incadreaza cel mai bine in peisaj, care nu face nota discordanta si care este confectionat din materiale rezistente ce nu necesita eforturi speciale de intretinere. Retineti ca un gard ideal satisface intotdeauna atat exigentele estetice ale proprietarilor cat si pe cele de securitate.

 

2. Materialul ales trebuie sa contina gauri suficient de mici pentru a impiedica animalele sa patrunda in gradina si sa manance plantele. Un gard de sarma este destul de eficient si nu necesita operatiuni de intretinere insa din considerente estetice dar si practice nu este indicat sa il folositi pentru delimitarea spatiilor verzi din fata casei. Gardul de lemn va necesita inlocuirea periodica a componentelor alterate de factorii meteorologici, asadar fiti atenti la alegerea materialului.

 

3. Stabiliti inaltimea gardului si ce parte din acesta va fi introdusa in sol, in functie de speciile faunistice locale ce v-ar putea aduce daune luand in considerare atat animalele de dimensiuni mari cat si pe cele care sapa galerii.

 

4. Masurati lungimea pe care o va avea gardul pentru a cunoaste cu precizie cantitatea de materiale necesara.

 

5. Sapati gropi suficient de adanci pentru a introduce baza stalpilor. Verificati cu atentie daca acestia sunt amplasati corect si uniform in pamant apoi completati spatiul gol care a ramas cu pamant, avand grija ca acesta sa fie tasat cat mai bine pentru a-i fixa. De asemenea pentru consolidare in loc de pamant se poate folosi ciment dar acest lucru este mai costisitor si mai dificil.

 

6. Instalati reteaua de sarma racordand-o la stalpii montati, asigurand rezistenta structurii cu suruburi si piulite.

 

Asadar, optati pentru un gard de calitate facut chiar de dumneavoastra conform propriilor gusturi si astfel va veti spori sansele de a beneficia impreuna cu plantele dumneavostra de intimitate si adapost.

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

  • Cateva motive pentru care sa bem suc de lamaie

    Lamaia este un fruct care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Rareori un simplu nume este insotit de atatea valente pozitive cum se intampla in cazul lamaii.

  • Carnea de peste si acizii grasi Omega 3

    Pestele este un aliment permanent laudat de nutritionisti, care nu trebuie sa lipseasca in vreo saptamana din dieta. Gustul variat al diferitelor sortimente este in masura sa le faca oamenilor viata mai placuta si mai sanatoasa.

  • Piftie din carne de curcan

    Piftia este un preparat delicios care nu trebuie sa lipseasca de la masa de sarbatori. De aceea va propunem sa incercati reteta de piftie din carne de curcan.

  • Cum preparam in casa branza de vaca?

    Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale.


Warning: fopen(cache/e9c18fd523970afce529334001037ef7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139