Fructele deshidratate ingrasa
Pe vremuri, oamenii uscau fructele pentru a le conserva si consuma in timpul sezonului rece. Astazi, vechea practica a pierdut mult teren in zonele rurale, iar la oras a fost inlocuita de o alternativa putin mai costisitoare: produsele de import.
Fructele deshidratate nu sunt numai extrem de gustoase, pe langa acest lucru trebuie cunoscut faptul ca ele inmagazineaza cantitati uriase de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre.
Stafidele, prunele, caisele precum si produsele exotice (smochinele, curmalele) au proprietati tonifiante, laxative, emoliente si se digera foarte usor. Cu cat aportul de produse uscate va fi mai variat, cu atat veti acoperi practic o gama mai larga de beneficii.
Totusi e bine de stitut ca nu aceasta este cea mai inspirata alegere in privinta aportului de vitamina C. Specialistii au constatat ca fenolii (antioxidanti) din compozitia fructelor si legumelor deshidratate nu au fost afectati la fel de mult ca vitaminele C si E dar si cantitatea acestora a fost diminuata. Din fericire, fructele uscate isi pastreaza integral cotinutul de fibre si fier.
Daca urmariti sa pierdeti in greutate, fructele deshidratate sunt tocmai ceea ce nu ar trebui sa va ademeneasca. Aceasta din cauza continutului foarte ridicat de calorii, superior celui intalnit in cazul fructelor proaspete.
In timp ce o cana de afine se remarca, de pilda, prin 84 calorii, o cana de afine uscate o va face prin 600 calorii. Explicatia este ca in timpul procesului de deshidratare elementele nutritive se concentreaza.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa
Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.
-
Detoxifierea organismului, o cerinta a timpurilor noastre
Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor consumate la fiecare masa, inchipuiti-va organismul ca pe o masinarie a carei functionare depinde in buna masura de calitatea combustibilului.
-
Fructarianismul - un stil alimentar controversat
Fructele sunt intotdeauna binevenite in alimentatia zilnica, fiind gustoase si deosebit de hranitoare pentru organism. Dar cine s-ar fi gandit ca pot sta chiar la baza unui stil de viata?
-
De ce trebuie sa consumam fructele si legumele cu coaja?
Fructele si legumele se numara printre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, motiv pentru care consumul lor este indispensabil pentru o viata cu adevarat sanatoasa.
-
Calitatile fructelor deshidratate
Valorificarea fructelor deshidratate este o traditie veche cu origini in perioada Antichitatii. Datorita conditiilor climatice in care traiau, egiptenii au fost cei dintai care au descoperit proprietatile exceptionale ale strugurilor uscati, cunoscuti sub numele de stafide.