Fibrele vegetale si sanatatea
In conceptia celor mai multi dintre noi a manca sanatos inseamna a include in alimentatie acele categorii de produse care furnizeaza energie printr-un continut bogat de vitamine si minerale. Fara a dezminti cele spuse anterior, este important sa cunoastem ca dincolo de proprietatile bio-chimice pe care le urmarim intotdeauna trebuie sa acordam atentia cuvenita si fibrelor vegetale.
Consumand prea multe sau dimpotriva, prea putine fibre vegetale ne-am putea confrunta cu unele probleme de sanatate care altfel cu usurinta ar putea fi evitate.
Fibrele se refera la un grup de substante ce intra in alcatuirea peretilor celulari ai plantelor, care nu pot fi dizolvate de enzime in procesul digestiv. In tractul din organismul nostru nu pot fi absorbite, in schimb acestea elibereaza o multime de nutrienti indispensabili vietii sanatoase.
Fibrele vegetale ajuta la eliminarea elementelor nedorite, printre care a zaharurilor si grasimilor, imbunatatind starea de sanatate a diabeticilor si a celor predispusi la obezitate.
Peste zece studii efectuate la diferite universitati din lume au concluzionat la unison ca orice dieta bogata in fibre reduce substantial riscul cancerului de colon.
Exista fibre solubile si fibre insolubile in apa. Din prima categorie fac parte fibrele vegetale despre care am afirmat ca scade colesterolul si ajuta la gestionarea glucozei din sange. Fasolea, mazarea, nucile, cerealele, semintele si in general toate legumele si fructele constituie surse de baza in acest sens.
La fel de important este de mentionat ca fibrele vegetale se comporta ca niste "perii" in miniatura ce curata intestinele de impuritati. Aceasta calitate a lor nu ne absolva insa pe noi de a mesteca mancarea corespunzator. In medie, fiecare bol alimentar care contine fibre trebuie mestecat de 20-25 ori, fiindca rolul dintilor nu este numai acela de a ne infrumuseta zambetele. Cantitatea zilnica recomandata de fibre (25-30 grame) este rareori respectata voluntar in ciuda exigentei reduse de care da dovada.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Fructe si legume pentru o minte sanatoasa
Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.
-
Consumul de oua si sanatatea inimii
Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?
-
Importanta ingrasamantului natural si producerea acestuia
Ingrasamantul natural se obtine in urma fermentarii a diferitelor resturi vegetale si animale. Amestacate
-
Tratamente naturiste pentru fata: peeling cu migdale
Ingrijirea corporala este foarte importanta, atat pentru aspectul exterior cat si pentru sanatatea organismului. Orice persoana ar trebui sa tina cont de acest lucru, deoarece frumusetea si sanatatea ne fac sa ne
-
5 fructe care va ajuta sa slabiti
Conform nutritionistilor dietele sanatoase si echilibrate ar trebui sa previna aparitia unor kilograme nedorite in timp. De asemenea si sanatatea se va situa la un cu totul alt nivel daca urmam sfaturile specialistilor din acest domeniu.