Farmecul si aroma plantelor folosite pentru a gati
Plantele aromate intrebuintate in bucatarie pot sa dea gust pana si celei mai simple retete. Sunt si usor de crescut, indiferent daca sunt plantate pe straturi special amenajate sau alaturi de soiuri de flori ornamentale.
Majoritatea se pot dezvolta si in ghivece, pe un balcon sau pe o terasa. Trebuie doar sa alegeti locul potrivit care sa beneficieze de soare timp de pana la opt ore pe zi.
Solul bine drenat este esential. Daca la acest capitol exista probleme, puteti sa apelati la substitute precum fertilizatorii organici sau straturi amenajate special la o distanta ceva mai ridicata de nivelul solului.
Inainte de plantare asigurati-va ca pamantul beneficiaza de substante nutritive din belsug pentru a oferi plantelor un start bun. Cum acestea nu consuma foarte multi nutrienti, tratamentul de inceput va fi deajuns de puternic pentru a hrani plantele un intreg sezon.
Cele mai multe plante perene sunt usor de crescut daca optati pentru a le transplanta. Daca intentionati sa folositi seminte va trebui sa asteptati ceva mai mult pana la aparitia primelor rezultate.
Magazinele de specialitate ofera multe soiuri pe care le puteti achizitiona in ghivece de dimensiuni mici. Salvia si rozmarinul se gasesc de regula astfel. Ierburile precum mararul, coriandrul, busuiocul sau patrunjelul pot fi cultivate prin insamantare.
Pentru a crea conditii prielnice dezvoltarii udati bine solul. Dupa ce ritmul de crestere este stabilizat puteti sa udati plantele ocazional. In categoria exceptiilor intra busuiocul, arpagicul si patrunjelul. Aceste plante prefera un sol cat mai umed.
Recolta din gradina sau ghivece poate fi stransa pentru a pune la uscat plantele chiar cand mugurii dau sa infloreasca. In acest moment uleiurile din frunze au o concentratie mult mai mare. Conservate isi vor pastra aroma mult mai bine.
Foto: 1
Articole asemănătoare
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Chimenul in medicina naturista
Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).
-
Amestec de mirodenii cu scortisoara si piper negru
Atunci cand gasesti exact acele mirodenii si condimente care transforma o mancare buna intr-una excelenta ti-ai dori sa ai undeva exact acele ingrediente, in proportiile nimerite mai mult sau mai putin accidental. Sau datorita inspiratiei de moment. Aceasta combinatie de parfumuri si arome este recomandata pentru a transforma o cafea sau o cana de lapte vegetal, dar poate fi folosita si in diverse retete de prajituri – checuri, clatite, biscuiti si fursecuri de casa – pentru a le da un gust ce evoca taramuri indepartate.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mancam mai des ciuperci
De padure sau de crescatorie, pline de savoare si cu un gust in care se intalnesc note diverse, de la cele de pamant si verdeata la cele acrisoare sau dulcegi, ciupercile sunt satioase, versatile, au relativ putine calorii si pot fi folosite pentru o gama larga de preparate.
-
Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina
Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.