Expunerea la soare si beneficiile conexe ale vitaminei D

Daca te dor frecvent oasele, ai probleme cu vederea, ti-e somn ziua, obosesti repede, te confrunti permanent cu senzatia de sete, o posibila cauza - pe care trebuie sa o iei in calcul - este carenta de vitamina D.

Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, galbenusul de ou, ficatul de vita, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Recomandarea majoritatii specialistilor este de 600 unitati internationale (UI) in cazul adultilor cu varste de pana la 70 de ani si de 800 UI pentru cei trecuti de aceasta varsta. Totusi, unii experti recomanda doze mult mai crescute de vitamina D.

Se stie pe de alta parte ca vitamina D este numita “vitamina soarelui”, tocmai din cauza faptului ca se sintetizeaza la nivelul pielii, prin expunerea la soare. In sezonul estival, acest lucru este usor de obtinut daca ne expunem la soare minimum 15-20 de minute pe zi, bineinteles, protejandu-ne cu crema solara si o palarie.

Vara nu se asimileaza mai bine vitamina D, ci doar organismul produce mai multa decat iarna, prin expunerea unei suprafete mai mari de piele la soare, deoarece vitamina D se produce in mod natural in piele.

Vitamina D ajuta la o mai buna absorbtie a calciului din alimente. In cazul varstnicilor, o doza zilnica de vitamina D ajuta la prevenirea fracturilor si impiedica fragilizarea oaselor, iar la copii ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si la prevenirea rahitismului, afectiune ce se manifesta prin arcuirea picioarelor, genunchi mari si oase fragile, predispuse la fracturi.

Trebuie cunoscut faptul ca diagnosticul de rahitism la copii nu se pune doar pe baza semnelor fizice (craniotabes, bose frontale si parietale, frunte olimpiana, sant submamar , bratari rahitice etc). Pentru diagnostic, ca sa se evite intoxicatia cu vitamina D prin administrarea unor doze prea mari, trebuiesc facute si analize de sange, respectiv, radiografie de radius sau tibie. Multi copii au constitutional coastele un pic mai proeminente fara a suferi obligatoriu de rahitism.

Studii recente au indicat o puternica legatura intre deficitul de vitamina D si cancerele de colon si de san. Alte studii arata o interdependenta intre lipsa vitaminei D si depresie, pentru ca vitamina D creste nivelul serotoninei (numita “hormonul fericirii”) in creier.

Sursa foto: avatar.wikia.com

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Beneficii uimitoare ale mustului

    Din noianul de beneficii ale strugurilor care s-au copt indelung la soare, nimic nu se compara probabil cu dulceata rezultata din prepararea mustului. Urmele arheologice demonstreaza ca prepararea bauturilor non-alcoolice sau alcoolice, pe baza de strugure, nu le era straina inaintasilor nostri.

  • Beneficiile verdeturilor

    Este sezonul verdeturilor si ar trebui sa profitam din plin de ele pentru a ne reface organismul. Pietele abunda de marar proaspat, patrunjel, stevie

  • Gradinile au farmec si toamna

    Cand se vorbeste despre gradina si despre activitatile conexe cei mai multi dintre noi se gandesc la balsamul si candoarea florilor de primavara.

  • Cum sa ne pregatim pielea pentru toamna

    Indiferent ca avem parte de daune de la soare ori deshidratare, pielea noastra are de suferit in zilele de vara daca nu este ingrijita intr-un mod corespunzator. Trecand prin schimbari extreme de temperatura, de la zile toride la zile calde, aer conditionat, vant sau ploaie, pielea noastra isi pierde aspectul sanatos si astfel are nevoie de un ajutor din partea noastra.

  • Cum sa alegeti cele mai potrivite plante pentru o gradina restransa

    Dificultatea de a alege plantele care ofera gradinii dumneavoastra stralucire provine din dorinta de a nu omite nicio specie vegetala preferata. Cand spatiul pe care doriti sa il infrumusetati cu flori are o suprafata redusa, problema este cu atat mai dificila intrucat sunteti obligati sa acceptati unele compromisuri.


Warning: fopen(cache/77d255f75fddf74e5255b42a7e6ec77e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139