Gradinile au farmec si toamna

Cand se vorbeste despre gradina si despre activitatile conexe cei mai multi dintre noi se gandesc la balsamul si candoarea florilor de primavara. Totusi, nici in perioada toamnei gradina nu ar trebui neglijata deoarece exista numeroase modalitati prin care poate fi revigorata.  Spatiul din spatele casei noastre mai poate inca  indeplini functia decorativa, prin intermediul florilor de sezon, si de asemenea poate furniza alimente sanatoase. Varza de Bruxelles, guliile si varza comuna sunt doar cateva dintre legumele care tolereaza temperaturile reci inregistrate in aceasta perioada.

In ciuda asteptarilor gradina de toamna are avantajele sale nefiind o simpla suma de plante rezistente la vitregiile climatice. Solul batut intreaga vara de razele blande ale soarelui, in care vor fi plantate semintele, este mult mai bogat acum in materie organica ceea ce se traduce printr-o reducere semnificativa a perioadei de germinare. Daca doriti sa adaugati pentru siguranta si un strat de compost, ar fi ideal sa aplicati unul cu o vechime de cel putin un an.

Chiar daca frecventa ploilor in aceasta perioada devine chiar suparatoare sunt ani in care trebuie sa interveniti si sa udati si dumneavoastra gradina de legume. Retineti ca gradinile de toamna au mai multa nevoie de apa decat cele din primavara.

Vulnerabilitatea plantelor se face cunoscuta pe masura ce temperaturile devin tot mai scazute iar pericolul producerii inghetului devine iminent. Tinand cont de prognozele meteorologice efectuate pentru perioade scurte de timp, cu o acuratete mai buna, va trebui sa luati masuri  pentru ca plantele sa fie protejate din timp de fenomenele extreme.   Aveti mai multe variante la dispozitie pe care le puteti aplica in functie de particularitatile gradinii dumneavoastra. Una dintre cele mai simple si eficiente este sa acoperiti plantele cu un strat gros de materie organica (frunze, fan uscat).

De asemenea aveti posibilitatea sa creati panze de fum prin arderea din loc in loc a unor materiale nefolositoare, insa in aceasta situatie este nevoie de mai mai multa pricepere ca munca sa nu fie zadarnica.  Nu in ultimul rand, multi gradinari opteaza pentru construirea unor sere in miniatura capabile sa asigure o temperatura mai ridicata decat cea din exterior si sa protejeze plantele de crivat. 

 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Crinii orientali Stargazer

    Soi hibrid de crin oriental cu inflorescente mari si parfum intens, dulce, Stargazer a fost creat in anii 70 si de atunci este una dintre varietatile de crini preferate de cunoscatori pentru ca este usor de plantat si intretinut, rezista bine la boli sau daunatori (daca au soare si suficienta apa), iar florile sunt perfecte pentru vaze si aranjamente florale

  • Bujorii Red Charm

    Cultivati de peste doua milenii si reusind sa ofere culoare, farmec si prospetime oricarui spatiu verde, oricat de mic, bujorii se numara printre cele mai populare flori pe care le puteti intalni in gradini.

  • (P) Gradina ca-n povesti la preturi taiate de la radacina!

    A venit toamna, frunzele parasesc copacii, temperatura scade usor-usor, iar gradina isi pierde un pic din farmec si frumusete, iar plantele se pregatesc de iarna.

  • Dalia - floarea recunostintei si a respectului

    Dintre bulbii care se planteaza primavara pentru a inflori vara si toamna mai cunoscuti sunt ai crinului, gladiolei si daliei. Aceasta din urma floare s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o caracteristica aparte: varietatea.

  • Camellia poate infrumuseta toamna orice gradina

    Mereu verde, camellia sasanqua este planta ideala pentru orice gradina. Florile acesteia raman frumos colorate si toamna, indiferent de cat de reci se anunta zilele ramase pana la venirea primului inghet.


Warning: fopen(cache/17058e78cfddbd71399a476d4d22520a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139