Efectele benefice ale busuiocului
Busuiocul (Ocimum Basilicum) face parte din familia Laminaceae. Este o planta erbacee, ramificata, ce ajunge pana la o inaltime de 20 - 60 cm. Frunzele busuiocului sunt rotund-ovale si florile albe sau rosii.
Busuiocul este cunoscut inca din antichitate, este o planta foarte apreciata de egipteni si considerata sfanta in India. Primele buchete au fost descoperite in piramidele egiptene.
O planta aromata si parfumata, busuiocul este utilizat in bucatariile din intreaga lume drept condiment pentru carne, pentru diverse feluri de mancare si sosuri.
Medicina traditionala il utilizeaza ca un remediu pentru gastrita cronica si durerile de stomac. Farmacologic acesta este un bun sedativ, diuretic si antiseptic.
Uleiul esential de busuioc este recomandat in tratamentul afectiunilor gastro-intestinale si renale, bronsitelor si febrei.
Ceaiul din frunze de busuioc este recomandat pentru cei care sufera de insomnie si pentru dureri de burta.
De asemenea si intepaturile insectelor pot fi tratate cu frunze de busuioc.
Beneficii ale busuiocului si modalitati de utilizare:
Ceai. Infuzia se prepara din 1 - 2 linguri de frunze de busuioc, maruntite, fierte in 250 ml de apa. Se recomanda un consum de pana la 2 - 3 cani pe zi. Totodata este indicat sa se bea o cana dupa fiecare masa.
Ceaiul de busuioc trateaza distensia (stare patologica constand in intinderea sau umflarea excesiva a unor organe) si colicile intestinale, ulcerul gastric, anorexia, infectiile urinare si diareea.
Vin tonifiant cu busuioc - se prepara din 2 pumni de frunze de busuioc, bine spalate si tocate marunt. Depozitate intr-un flacon, peste acestea se toarna 1 litru de vin rosu si o lingura de miere apoi se lasa la macerat timp de pana la sapte zile.
Filtrati vinul pentru a scapa de frunzele tocate marunt si depozitati-l intr-un recipient bine izolat. Substanta obtinuta este un medicament natural pentru cei fara pofta de mancare. Adultii pot folosi pana la 100 de mililitri de vin cu busuioc, cu 30 de minute inainte de masa. Copiilor nu este indicat sa li se administreze mai mult de o lingura inainte de masa.
Tinctura de busuioc - 20 g busuioc tocat, lasate la macerat in 100 ml alcool de 70 grade. Procesul de macerare dureaza 15 zile. Dupa, se filtreaza si se pune intr-o sticla bine sigilata.
Copiilor li se administreaza 3 - 5 picaturi in 100 ml de apa de 3 ori pe zi, adultilor o lingura in 100 ml de apa, de 3 ori pe zi. Aceasta poate fi folosita si pentru a trata intepaturile insectelor.
Articole asemănătoare
-
Ce substante nutritive iti ofera strugurii?
Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.
-
Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale
Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice.
-
Un institut dedicat fructelor de merisor
Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.
-
Trifoiul rosu - beneficii mai putin cunoscute
Efectele benefice ale trifoiului nu au fost descoperite de putin timp. Cand eram copii cautam cu mare atentie prin iarba deasa trifoiul cu patru foi
-
Homeopatia: adevar sau doar superstitie?
Multe persoana pot garanta pentru efectele benefice ale tratamentelor homeopate, altele insa sunt de alta parere: totul este doar o supertitie.