Ceaiul verde, element esential in pastrarea sanatatii orale

Ceaiul verde se obtine spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Efectele benefice ale ceaiului verde au fost cunoscute de milenii, in special in culturile tarilor asiatice. Un vechi proverb chinezesc afirma: “Mai bine privat trei zile de mancare decat una singura de ceai”.

Placerea indusa de gustul ceaiului verde ar putea fi ultimul avantaj in ordinea importantei. Compozitia ceaiului se rezuma in cateva cuvinte la: uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu si fluor. Toate acestea fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Noi cercetari din domniul nutritiei au sugerat o stransa legatura intre sanatatea orala si ceaiul verde, fundamentata pe factorii activi din bautura. Deoarece controleaza bacteriile si aciditatea din cavitatea bucala, ceaiul verde poate fi un instrument util in prevenirea cariilor.

Desigur, beneficiile sunt cu atat mai diverse cand bautura este ingerata, insa poate fi folositoare si doar pentru clatirea gurii circa 5 minute pe zi. In plus, veti ramane cu un gust placut si o respiratie proaspata. Conform studiilor, ceaiul verde este mai eficient in vederea pastrarii unei respiratii proaspete decat guma de mestecat, menta si chiar patrunjelul proaspat.

Daca utilizati ceaiul verde pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, evitati sa folositi zaharul pe post de indulcitor fiindca alimenteaza bacteriile din gura. Un subtituent eficient este mierea de albine. 

Puterile antiinflamatorii ale ceaiului verde sunt reflectate de implicarea acestuia in prevenirea si controlul bolilor gingivale. Un studiu efectuat in Japonia pe un esantion de 1000 de subiecti a demonstrat ca cei care bausera ceai verde cu regularitate aveau gingii mai santoase decat cei din alimentatia carora lipsise ceaiul.

Antioxidantii ceaiului verde protejeaza celulele din organism si previn dezvoltarea tumorilor canceroase. Extractele de ceai verde consumate de pacienti cu leziuni bucale precanceroase au dus, intr-un studiu realizat in America, la incetinirea dezvoltarii cancerului. 

Precautii! Un consum mai mare de 5 cani pe zi de ceai verde este nerecomandat. Efectele nefaste ale consumului in exces de ceai verde sunt determintate in principal de trei factori: continutul de cafeina, prezenta aluminiului si efectele polifenolilor asupra biodisponibilitatii fierului.  

Sursa foto: wikimedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu struguri si spanac pentru un sistem imunitar puternic

    Cu struguri bine copti (albi sau rosii) si spanac congelat, este o bautura plina de vitamine si antioxidanti, buna nu doar pentru a potoli setea si a da un plus de energie, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic. Iar ceaiul verde ofera corpului o lista impresionanta de beneficii. Esential in orice parte a anului si cu atat mai mult in lunile cand gripele si racelile sunt tot mai prezente.

  • Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • Ceaiul verde in terapiile naturiste

    Potrivit nutritionistilor ceaiul verde este un aliat util in curele de slabire, dar este recomandat si celor care au ajuns in sfarsit la greutatea ideala, dar isi doresc sa o pastreze cat mai usor. Dincolo de gust si aroma acest ceai are putine calorii si intensifica arderile interne, dar nu inseamna ca nu puteti adauga putina miere daca gustul putin amarui (datorita taninurilor) este prea puternic.

  • Ceaiul verde si sucul de fructe ne scapa de bolile cardiace

    Ceaiul verde este recomandat de specialisti, fiind considerat foarte benefic pentru sanatate si totodata un bun tratament pentru dureri de cap si depresie, datorita proprietatilor sale antioxidante.


Warning: fopen(cache/8265922146140cdb75b3dfa8ab7f6066) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139