Echinacea. Ce trebuie sa stim despre planta?

Echinacea purpurea este o planta perena folosita ca remediu in medicina traditionala de sute de ani. Numita de pieile rosii “radacina sarpelui”, ea a continuat sa fie utilizata in stiinta medicala moderna, ca urmare a proprietatilor sale antibiotice si antivirale bogate. Colonistii americani au invatat despre proprietatile echinaceei de la americanii nativi, iar planta va fi in cele din urma  introdusa si in Europa.

Dati semne de raceala sau gripa, ori va confruntati cu gingivita, acnee sau infectii usoare de care vreti sa scapati?  Medicii recomanda Echinacea in prevenirea infectiilor si a imbolnavirilor de tot felul, intrucat functioneaza ca un intaritor pentru sistemul nostru imunitar. Este folosita toata planta incluzand frunzele, radacinile si florile rosii.

Dintre constituentii sai mai importanti pot fi mentionati: ulei esential, polizaharidele, poliacetilenele, fierul, taninurile, proteinele, vitaminele A, C si E.  Studiile efectuate pe animale si oameni au aratat ca Echinacea stimuleaza formarea leucocitelor, care lupta cu microorganismele straine si toxinele patrunse in organism, si preintampina dezvoltarea tumorilor maligne.

Cum folosim Echinacea?

Pentru ca nu face parte din flora spontana a tarii noastre, o putem procura doar din farmacii sau plafare. Asta inseamna ca suntem datori sa citim cu atentie toate indicatiile de pe ambalajele produselor, pentru a le folosi cu responsabilitate. Ca regula generala, nu luati Echinacea pe stomacul gol si nu mai mult de 2 saptamani fara a vorbi cu doctorul. Ceaiul de Echinacea se prepara din doua plicuri la 250 ml apa fierbinte, prin infuzare, timp de 10-15 minute. Se consuma de 2-3 ori pe zi, intre mese, cand riscul de aparitie a infecţiilor gripale este sporit.

Poate avea planta efecte adverse?

Daca va stiti alergic la margarete, galbenele, crizanteme sau alte plante inrudite, exista riscul sa dezvoltati asemenea reactii si la Echinacea. Efectele secundare minore se pot manifesta prin stomac deranjat, greata si ameteli, iar cele grave prin agravarea simptomelor de astm, eruptii cutanate si dificultati de respiratie.

Daca urmati un tratament si doriti sa luati Echinacea adresati-va de asemenea mai intai medicului. Echinacea ar putea interactiona cu medicamentele, reducandu-le efectul sau, mai rau, producand efecte secundare.

Sursa foto: wikipedia.org 

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Ce trebuie sa stim despre cura de detoxifiere din toamna

    Toamna si-a intrat in drepturi, venind cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii. Pentru a face fata fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon¸ organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere.

  • Ce trebuie sa stim despre fructoza?

    Afirmatia, conform careia zaharul din fructe nu este daunator, mai ales atunci cand dorim sa tinem o dieta stricta, este cat se poate de neadevarata

  • Ce trebuie sa stim despre ingrijirea orhideelor?

    Orhideele sunt niste flori minunate, ne incanta mereu cu nuantele lor deosebite, prin bogatia florilor si eleganta pe care o emana

  • Ce trebuie sa stim despre piersici?

    Din cauza temperaturilor scazute din timpul noptii, uneori chiar foarte reci, o recolta buna de piersici nu prea este posibila la noi in tara

  • Ce trebuie sa stim despre productia alimentelor de baza

    Din nefericire in ziua de astazi ne pandesc foarte multe boli extrem de grave, care se formeaza din cauza chimicalelor injectate in alimente. Paradoxal aceste alimente sunt mai accesibile bugetului multora dintre noi, pe cand alimentele BIO, deci cu alte cuvinte cele sanatoase, sunt mult mai scumpe nu la indemana oricui.


Warning: fopen(cache/0d241491c3f0d297a421171e87bef118) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139