Dovleacul, sursa ta de betacaroten in aceasta toamna

Dovleacul este o leguma saraca in calorii, dar bogata in fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, si recomandata pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale. Dovleacul a inceput sa fie folosit acum cateva milenii drept remediu impotriva unor afectiuni precum abcesul pulmonar si dependenta de opiu. Medicina traditionala chineza a fost cea care a demonstrat proprietatiile curative ale dovleacului acum mult timp. Culoarea galben-portocalie este dovada clara ca dovleacul este plin de betacaroten. 

Acestea impiedica aparitia bolilor cardiovasculare si diminueaza riscul aparitiei diabetului. Insa, adevarata comoara a dovleacului o reprezinta semintele. Studiile sugereaza ca semintele de dovleac au o multime de beneficii pentru sanatate: opresc marirea glandei prostatice, scad riscul aparitiei pietrelor la rinichi si ajuta chiar la prevenirea depresiei.

Exista multe cai de a strecura dovleacul in alimentatia de zi cu zi. Poti manca semintele crude sau coapte, poti manca miezul crud, copt sau in placinta si poti chiar consuma dovleac conservat, desi, in acest anotimp, mai degraba il coci putin la cuptor si-l folosesti, apoi, in orice reteta.

Il poti prepara si sub forma de piureuri innabusite. Sucul de dovleac este la fel de recomandat. Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase.

Betacarotenul nu este toxic in cantitati mari, insa consumul excesiv poate conferi pielii o culoare galbuie, prin procesul numit „carotenemie“. Aceasta colorare este inofensiva si pielea ta va reveni foarte usor la normal. Toamna, aerul rece si vantul pot afecta tenul. De aceea introducerea dovleacului in dieta ta poate mentine tenul hidratat si ferm.

 

Valoarea nutrinionala a dovleacului (100 g):

4 g Carbohidrati
1 g Proteine
1,3 g Fibre
1,06 mg Vitamina E
0,32  Zinc
0,12 mg Magneziu
21 mg Calciu 
0,8 mg Fier
2 mg Betacaroten
9 mg Vitamina C

Sursa foto: secretlyhealthy.com

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Dovleacul, simbolul aducator de sanatate al toamnei

    Dovleacul, simbolul sarbatorii de Halloween, are leagaturi mai stranse cu continentul American decat s-a intuit. Stramosii mexicanilor au fost printre primii oameni care au cunoscut dovleacul ca aliment si remediu terapeutic inca de acum aproximativ 7000 de ani.

  • Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou

    Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.

  • Spirulina, o sursa veritabila de energie

    Anumite activitati zilnice sporesc nevoia organismului de energie. Deseori, aceasta nevoie o compensam gresit prin consumul de hidrocarbonati, prin alimentatia cu paste sau dulciuri.

  • Bucate cu specific indian. Chiftelute din carne de vita in sos de lamaie

    Bucatele cu specific indian se remarca prin savoarea mirodeniilor - sofran, ghimbir, coriandru, etc. si a parfumurilor diverse, avand origini antice. Reteta delicioasa propusa din bucataria indiana este cea de chiftelute din carne de vita in sos de lamaie.


Warning: fopen(cache/bf831eb4c303f00a6deddc6d8fe4449b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139