Dovleacul, simbolul aducator de sanatate al toamnei

Dovleacul, simbolul sarbatorii de Halloween, are leagaturi mai stranse cu continentul American decat s-a intuit. Stramosii mexicanilor au fost printre primii oameni care au cunoscut dovleacul ca aliment si remediu terapeutic inca de acum aproximativ 7000 de ani. Astazi, locuitorii numesc semintele “pepitas”  si le folosesc pe post de ingrediente in preparatele traditionale. Insa civilizatiile care s-au succedat pe continentul lui Columb nu au fost singurele care au detinut aceasta “arma” contra bolilor. Grecii antici, de pilda, cunoscusera si ei multiplele proprietati ale leacurilor din seminte de dovleac. 

Nu exista bucatarie in lume care sa nu includa mancaruri mai mult sau mai putin acide. Pentru a neutraliza efectul lor negativ asupra organismului, oamenilor nu le ramane decat varianta simpla si eficienta de a  include semintele de dovleac in dieta. 

Potrivit cercetarilor efectuate la o statie experimentala din Massachusetts, ele dobandesc o valoare nutritiva mai mare atunci cand sunt mature.  Din 100 g de seminte de dovleac pot rezulta si 559 de calorii. Semintele de dovleac induc somnul persoanelor cu asemenea tulburari si combat depresia. Acest lucru se intampla datorita prezentei triptofanului, un aminoacid care absorbit in organism se transforma in serotonina.

In unele culturi, semintele de dovleac sunt un remediu impotriva parazitilor intestinali (tenia). Pentru acest tip de problema, semintele de dovleac trebuie mancate inainte de fiecare masa, neaparat dimineata pe stomacul gol.

Semintele sunt bogate in zinc, ceea le recomanda in  osteoporoza. Un studiu american a subliniat ca exista o corelatie intre aportul scazut de zinc, nivelurile scazute de minerale din sange si osteoporoza la nivelul soldului. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda zilnic consumul lor pentru obtinerea cantitatii recomandate de minerale si in special de zinc.

Culoarea portocalie a dovleacului indica prezenta beta-carotenului, antioxidant care previne mai multe tipuri de cancer.  Pentru a beneficia de aceste beneficii si de multe altele nu trebuie neaparat ca fructul sa fie proaspat cand il consumam. O conserva poate contine 7 grame de fibre, 3 grame de proteine – cantitate mai mare decat in cazul alimentului proaspat – 80 de calorii si 1 gram de grasime. In plus, dovleacul in conserva este plin de vitamine, asigurand peste 50% din necesarul zilnic de vitamina K.  

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Dovleacul, sursa ta de betacaroten in aceasta toamna

    Dovleacul este o leguma saraca in calorii, dar bogata in fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, si recomandata pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale. Dovleacul a inceput sa fie folosit acum cateva milenii drept remediu impotriva unor afectiuni precum abcesul pulmonary si dependenta de opiu.

  • Cojile de ou: Remedii clasice pentru lipsa de calciu

    Valoarea nivelului de calciu din organism se afla, de regula, printr-o simpla analiza de sange. Totusi, exista situatii in care organismul trage un semnal de alarma inainte ca medicul sa atentioneze asupra problemelor de sanatate. Hipocalcemia ori lipsa de calciu, se manifesta prin

  • Gazania - regele de cupru al toamnei

    Gazania este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma.

  • Starea de sanatate se citeste in aspectul pielii

    Pielea este unul dintre cei mai elementari indicatori care oglindesc starea de sanatate a organismului. Cand este prea uscata, uleioasa ori cand prezinta inflamatii sub forma de acnee, ceva nu

  • Cum beneficiem de vitamina D in timpul iernii?

    Climatul temperat-continental al tarii noastre se traduce prin existenta a patru anotimpuri avand caracteristici diferite, ce au o puternica influenta asupra starii noastre de sanatate.


Warning: fopen(cache/01ce4c3d0702e8be76b75be60339b30f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139