De Craciun despre Craciunita

poinsetia

 

Craciunita (Euphorbia pulcherrima) este cunoscuta in intreaga lume ca floarea sarbatorilor de Craciun. Originara din Mexic, unde veti avea surpriza de a o gasi peste tot, a fost adusa in SUA la inceputul secolului XIX de catre Joel Poinsett, pe atunci ambasador Americii in Mexic. De unde si numele  - poinsettia. In 1990 au fost vandute astfel de flori in valoare de peste 183 milioane de dolari. De atunci, suma a continuat sa creasca, iar craciunita nu pare sa isi piarda din farmec.

 

 

Florile craciunitei au forma unor mici cupe, de un galben auriu, fiind pozitionate intre manunchiurele de frunze. Dar planta are si frunze asemanatoare petalelor, rosii, roz sau albe, formand combinatii interesante si foarte placute.

 

 

 

Pentru craciunite este nevoie de pamant putin uscat si lumina potrivita, fara a uita sa protejati floarea de bataia directa a soarelui si de curentii de aer rece sau cald, ce pot usca planta in doar cateva zile. Ca planta de apartament, craciunita are nevoie de 16 - 18 grade Celsius in timpul noptii si de 18 grade in timpul zilei (temperatura perfecta). Cei care cultiva craciunita in sera trebuie sa asigure o temperatura medie de circa 21 de grade in timpul zilei si de circa 26 -27 de grade in zilele innorate, cand soarele nu mai bate direct. Pamantul din ghiveci trebuie udat de doua - trei ori pe saptamana, pentru a mentine un nivel relativ constant al umiditatii. In perioada iernii, mai ales daca floarea este tinuta intr-o casa bine incalzita, este nevoie de udarea ei zilnic, altfel frunzele se pot usca. In perioada in care planta infloreste, trebuie adaugat la doua-trei saptamani un amestec de apa si ingrasamant - cam o lingurita de ingrasamant la 3 litri si jumatate de apa.

 

 

 

Dupa ce craciunita a inflorit, este recomandat sa o udati mai rar, iar temperatura ideala  nu trebuie sa fie mai scazuta de 10-12 grade Celsius. Planta poate fi mutata in gradina la sfarsitul primaverii. Puneti-o intr-un ghiveci nou, cu gauri de aerisire, si ingropati-l intr-o zona a gradinii unde sa aiba cat mai mult soare. In perioada verii o veti uda la fiecare doua saptamani cu aceeasi combinatie de ingrasamant si apa, dar nu trebuie sa uitati sa mutati craciunitele in casa la cea mai mica scadere a temperaturii,  fiind plante deosebit de sensibile la frig. Pentru inmultirea acestei plante, in perioada de vara taiati mladitele, dupa ce acestea au atins 7- 10 centrimetri. Plantati-le apoi in ghivece noi, la inceput in nisip, pentru a le muta apoi in pamant.

 

 

 

Craciunitele mai au o caracteristica interesanta. Pentru a inflori, au nevoie de 12 ore de intuneric la fiecare 24 de ore, pentru ca si un timp destul de mic de lumina in plus, va intarzia considerabil aparitia bobocilor. Puteti acoperi pur si simplu ghiveciul cu o cutie in fiecare seara, de exemplu de la ora 17 pana a doua zi, la ora 8. Astfel, planta va avea suficient intuneric, iar apa si ingrasamantul vor face restul. In sere, craciunitele sunt tinute in intuneric pentru circa 15 ore, iar rezultatele sunt pe masura. 

 

 

gradinamea.ro

25 Decembrie 2007

 

Articole asemănătoare

  • Bradutii de Craciun. Cel mai simplu desert de post

    O reteta a copilariei care se incadreaza perfect in etapa premergatoare a Craciunului cu zile de post este aceea pentru Braduti. Bradutii de Craciun, daca va aduceti aminte, erau niste prajiturele piramidale ninse din belsug cu zahar vanilat, care se obtineau cu ajutorul unei matrite.

  • Vascul, o planta cu conotatii magice de Craciun si Anul Nou

    Vascul este un element vegetal cu o semnificatie aparte de Craciun, originile intrebuintarii sale avand “radacini” viguroase in istorie. Se pare ca poporul roman l-ar fi mostenit direct de la stramosii lor romani, de vreme ce numele provine din latinescul “Viscum”.

  • Pizza din cartofi pentru un bufet suedez de Craciun

    In pragul sarbatorilor de Craciun este agitatie mare, sunt atat de multe de facut si intram in criza de timp. Daca avem mai multi invitati in Ajunul Craciunului ii putem incanta cu un bufet suedez

  • Retete de Craciun. Frigarui cu ciuperci

    Reteta de frigarui cu ciuperci este o mancare rapida si gustoasa, menita sa va bucure invitatii prezenti la masa de Craciun.

  • Desert de Craciun. Tort din piscoturi de sampanie cu migdale

    Un tort special pentru evenimente speciale, tortul din piscoturi de sampanie cu migdale constituie un desert care nu trebuie sa va lipseasca in ziua de Craciun.


Warning: fopen(cache/e4a5a34af2fa27220e40a7100fbc2b42) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139