Cum prepari cea mai gustoasa salata de fructe?
Daca ne gandim la salata de fructe comparativ cu alte retete a caror complexitate si durata sunt superioare lucrurile par la indemana oricui. Nu ca nu ar fi asa, din punct de vedere practic, insa este de retinut totusi ca pana si la acest nivel exista secrete ce pot garanta un succes mai mare. Salata obtinuta din fructe diferite preia inainte de toate caracteristicile ingredientelor din care se alcatuieste, si nu doar pe cele gustative ci si pe acelea chimice sau nutritive. Prin urmare, cum altfel ar putea sa rezulte salata perfecta decat din fructe bine alese, coapte sau ajunse in pragul parguirii? Nu va lasati mintea incorsetata in recomandarile fixe ale retetelor si fiti dispusi a da oricand o nota de originalitate preparatului.
Odata ce ai ales fructele potrivite pentru salata taie-le in bucatele, lasand acolo unde este cazul (de pilda la mere, pere etc, despre care stii sigur ca nu au fost stropite) si coaja pentru un plus de vitamine. Secretul unei salate gustoase de fructe consta, dupa cum ne demonstreaza experienta, in a le taia bucatele marunte. In acest fel ele isi vor lasa mai mult suc iar gustul va fi pe masura. Adauga si zeama care a curs in timp ce le-ai taiait. Fructele care se zdrobesc repede, precum pepenele, ar fi bine sa le adaugi in salata chiar spre finalul procesului de preparare, pentru a ramane intregi.
Adauga cateva linguri de alcool si amesteca bine. Daca nu ai in casa rom sau lichior foloseste putina vodca sau palinca. Fereste-te insa de alcoolul care miroase sau are un gust ciudat. Referitor la modul de indulcire, alege zaharul doar daca esti constrans sa faci alegerea in cauza. Numerosi specialisti au atras atentia asupra efectelor nocive ale zaharului rafinat numindu-l “moartea alba”. Inselator prin gust, acesta starneste in organism o serie de dezechilibre, provocand diabet si favorizand depunerile de colesterol precum si unele boli cardiovasculare. Pe scurt, vom plati placerea gustativa cu propria sanatate.
De aceea, mult mai potrivit este a folosi mierea in salate ca substituent al zaharului rafinat. O puteti incalzi putin inainte, pentru a capata consistenta siropoasa si volubila, iar apoi adaugati-o intr-un fir subtire peste fructe. Pentru o astfel de salata poti pregati si diferite dressinguri: pe baza de miere, cu seminte de mac, ori pe baza de oua si suc de fructe. Acestea ii vor da salatei un plus de savoare. La sfarsit, da vasul la frigider si lasa-l cel putin o ora pentru ca fructele sa se aromatizeze. Serveste-i pe cei dragi in boluri de sticla ornand salata fiecaruia cu putina frisca.
Sursa foto: simplyrecipes.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu limeta si fructe de padure
Limeta cu aroma ei placuta, usoara, parfumata, poate sa schimbe radical un cocktail, o salata de fructe sau o bautura racoritoare. Iar in aceasta varianta puteti sa va bucurati de vitamina C din fructele de padure si limete, dar si de nutrientii din iaurtul excelent pentru o digestie sanatoasa.
-
Salata de fructe cu mere, nuci si struguri
Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.
-
Salata de fructe cu pepene si ananas
O reteta de desert proaspata, delicioasa, plina de savoare si arome de fructe bine coapte de soarele verii, cu putina menta pentru prospetime si racoare.
-
Salata de fructe cu mango si capsune
O reteta simpla pentru o salata de fructe estivala, cu arome si gusturi dulci, tropicale, dar si cu multe vitamine pentru o sanatate mai buna. Folositi fructe cat mai coapte, parfumate si pline de savoare.
-
Salata de fructe cu samburi de rodie si mandarine
O reteta pentru o salata de fructe ce poate fi pregatita in sezonul rece, aromata, cu un gust dulce acrisor, buna ca desert sau gustare.