Cum evitam indigestia de Pasti?

Luminata Sarbatoare a Invierii, cea mai importanta pentru intreaga crestinatate, este pe cale sa ne aduca primavara si in suflete ca in toti anii. Parinti, bunici, copii si prieteni vom petrece laolalta adunandu-ne la casa parinteasca pentru a povesti si a ne desfata cu bunatatile pregatite cu multa dragoste.

Inamicul numarul unu pentru sanatatea celor mai multi va fi prin urmare indigestia.  Pentru cei care au tinut post chiar si numai in Saptamana Mare, nu este deloc simplu sa revina de la o alimentatie cu putine calorii, bazata pe fructe si legume, la una cu carne si grasimi animale. Luat prin surprindere organismul va "lupta" cu propriile arme: dureri abdominale, migrene si greata.

Cand mancam mult si repede, stomacul nu are suficient timp pentru a digera alimentele fapt pentru care simtim o stare de disconfort insotita de reflux gastric. Daca acestora li se adauga si un consum excesiv de bauturi alcoolice lucrurile se agraveaza si mai mult. 

Situatia poate fi evitata cu putina atentie si vointa, urmand sfaturile care urmeaza:

1. Nu va suprasolicitati stomacul. Pofta este o reactie fireasca, benefica in sine, dar care ne poate indemna unori sa intrecem masura. "Cate putin din toate", aceasta trebuie sa fie deviza omului preocupat de sanatatea lui.

2. Mesteca bine mancarea. Desi nu constientizam, cavitatea bucala joaca un rol esential in procesul digestiv. Mancand incet si mestecand bine alimentele vom usura stomacul de sarcina grea pe care o indeplineste. 

3. Mentineti un echilibru intre mese. Dupa o masa plina de calorii, bazata pe oua, maioneza, carne etc nicidecum nu trebuie sa urmeze una la fel. Alternati mesele cu alimente grele cu cele usoare pentru stomac (carne de pui, peste, salate, etc).

4. Nu va culcati imediat dupa masa. Indiferent daca ati mancat mult sau putin, daca va simtiti rau sau nu, la sfarsit este obligatoriu sa va mentineti activi fizic pentru cel putin inca o ora. O plimbare, de pilda, va poate ajuta sa va recreati si totodata sa digerati mai bine mancarea.

5. Ar fi de-a dreptul absurd ca cineva sa va ceara intr-un astfel de moment sa nu vorbiti la masa.  Lucrurile mai nuantate suna insa in felul urmator: Nu vorbiti cu mancarea in gura. Este o cerinta care vizeaza inainte de toate evitarea incidentelor nefericite, abia mai apoi este o cerinta a bunelor maniere. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Masa de Pasti din perspectiva nutritionala

    Pastele, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, este prilejul cu care familiile se intregesc, indiferent unde i-ar fi purtat pasii prin lume.

  • Cum recunosti mierea de calitate

    Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.

  • Ouale de Pasti, simple alimente si bijuterii

    Obiceiul colorarii oualor de Pasti este unul dintre cele mai cunoscute in lume. Pentru crestini, culoarea rosie semnifica puterea purificatoare a focului si sangele scurs pe cruce al lui Hristos.

  • Ce oferim in dar de Paste?

    Dupa un an in care am trecut prin bune si rele, iata-ne din nou in pragul Invierii Domnului, cel mai mare prilej de bucurie al intregii crestinatati. Cum se intampla de fiecare data in Saptamana Patimilor, pregatirile

  • Semintele. Cum realizam proba de semanat?

    Productia de legume nu poate fi corespunzatoare in lipsa unor seminte si rasaduri bune, indiferent de cate masuri agrotenice s-ar aplica.


Warning: fopen(cache/b3b07ee36c33e8188d69e271778d104f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139