Cum combatem astenia de toamna?

Oboseala, tristetea si melancolia care ne insotesc toamna fara un motiv intemeiat nu sunt stari intamplatoare ci sunt simptome induse de astenie.  Aceasta afectiune ce se rasfrange in plan fizic si psihic la toate varstele, are o periodicitate anuala de care cei mai multi dintre noi uitam, motiv pentru care suntem de fiecare data vulnerabili.

Schimbarile bruste de teperatura, vremea instabila si cantitatea tot mai scazuta de lumina primita de la soare sunt in viziunea specialistilor cauzele principale care induc tulburarile de acest tip. Dar pentru ca este cu neputinta sa impiedicam cursul firesc al naturii, nu ne ramane decat sa invatam cum sa infruntam provocarile pe care ni le ridica.

In acest sens, acordati o mai mare importanta propriului organism si cu precadere imunizarii sale. Cresteti ratia zilnica de vitamine si minerale si daca este nevoie, cu acordul medicului, utilizati suplimente alimentare.

Pentru a face fata tranzitiei in sezonul rece, medicii ne sfatuiesc inainte de toate sa mancam sanatos. Fructele si legumele de sezon, dar si carnea in cantitati moderate, nu trebuie sa lipseasca de pe masa in nici una din zile.  De asemenea, este esential sa reduceti consumul de dulciuri si paste fainoase in favoarea cerealelor, produselor lactate si supelor hidratante. 

Cea de-a doua componenta asupra careia trebuie sa reflectati in aceasta perioada este daca intr-adevar beneficiati de suficienta odihna. Dupa o vara traita intens a sosit si vremea ca organismul sa echilibreze risipa de energie.  Astfel, odihna din zilele de weekend devine cel putin pana la iarna litera de lege, la fel ca si ora de culcare ce nu trebuie sa treaca de 22,00-22,30.  

In cele din urma, in ciuda zilelor scurte si a timpului destul de limitat, incercati sa indepartati stresul din viata dumneavoastra, la fel si activitatile care necesita un efort ridicat.  Incercati sa aveti si alte activitati in afara job-ului: intalniri cu familia si cu prietenii, iesiri la film sau la teatru, precum si activitati fizice usoare ca jogging-ul, stretching-ul sau alte sporturi.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Catusnica – un remediu natural pentru astenia de toamna

    Tristetea instalata odata cu venirea toamnei ar putea fi in unele cazuri mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare. De cele mai multe ori, aceasta semnaleaza prezenta bolii cunoscute sub numele de astenie.

  • Specialitati ardelenesti de toamna. Supa de dovleac

    Dovleacul nu se numara doar printre cele mai gustoase legume de toamna ci sta deopotriva alaturi de cele mai sanatoase. Pana cand iarna isi va intra in drepturi, este de dorit sa consumam dovleac cat mai frecvent si in maniere cat mai diverse.


Warning: fopen(cache/83b67c0459ec99b14315245d36cc1391) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139