Cum afecteaza fumul de tigara plantele de apartament?

Potrivit American Lung Association tigarile contin peste 4,000 de substante chimice, din care cele mai multe ajung si in aer odata cu fumul expirat.  Printre ele se afla nicotina, formalidehida, monoxidul de carbon, amoniacul, plubul, gudronul si alte substante cu un grad sporit de toxicitate.

Daca efectul asupra sanatatii oamenilor a fost subliniat cu repetate ocazii, sa vedem in ce fel interactioneaza plantele din apartamentul nostru cu fumul de tigara. Plantele pot rezista in mod diferit, in functie de specie ori alte caracteristici, la schimarea calitatii aerului. In vreme ce unele functioneaza ca niste fabrici in miniatura care filtreaza aerul din camera, altele se dovedesc susceptibile la contaminarea cu mozaicul tutunului. Virusul poate fi transmis si prin contact direct, aveti grija asadar cum manipulati florile imediat dupa ce fumati.

Efectele fumului de tigara asupra dezvoltarii plantelor pot fi deseori fatale. Daca plantele sunt expuse in mod prelungit si constant la aceste conditii, intr-un final, ele vor sfarsi prin a-si pierde capacitatea de absorbtie a nutrientilor. Plantele detin microorganisme care le ajuta sa creasca, insa substantele nocive din fum le distrug lansandu-le in incapacitatea de a se dezvolta. 

Plantele “respira” cu ajutorul unor organite numite stomate, care nu sunt altceva decat niste pori ce faciliteaza schimbul de gaze prin inchiderea si deschiderea simultana. Celulele implicate in acest proces functioneaza optim intr-un mediu umed, din acest motiv serele sunt mentinute intotdeauna la un nivel de umiditate echilibrat.

In regiunile cu clima desertica, plantele s-au adaptat reducand numarul de stomate sau deschizandu-le mai rar. Intr-un mediu incarcat cu fum de tigara nu exista pic de umiditate. Acest lucru face ca stomatele sa posede mai putina apa si planta sa se usuce, in imposibilitatea de a obtine gazele necesare.

Unele substante din fumul de tigara, cum ar fi gudronul, lasa in urma un reziduu lipicios care poate afecta, de asemenea, modul in care stomatele isi indeplinesc atributiile. Cat despre solul din ghiveci, el poate fi lipsit de microorganisme din cauza monoxidului de carbon. Radacinile nu pot absorbi monoxid de carbon, de unde rezulta mai putin oxigen si nutrienti pentru planta.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Trei plante de interior cu un parfum aparte

    Plantele de apartament aduc un plus de culoare si mult verde, mai multa energie si vitalitate, ne pot ajuta sa ne reducem nivelul de stres la capatul unei zile obositoare, au in general nevoie de putina atentie si apa si ne fac sa ne simtim mai repede "acasa".

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

    Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

  • Sase plante de apartament usor de ingrijit

    Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

  • Clivia Miniata, un superb crin de apartament

    Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.


Warning: fopen(cache/876c37bcb2cc0683940e71da56718923) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139