Ciocolata sanatoasa - mit sau realitate?
Au trecut ani buni de la obtinerea primei tablete de ciocolata cu lapte in anul 1875. Elvetianul Daniel Peters, cel caruia ii datoram existenta deliciosului preparat a desavarsit munca inceputa cu milenii in urma de poporul aztec, ce cunostea cultura arborelui de cacao.
Incepand cu epoca moderna retetele s-au perfectionat si diversificat, ca si gustul si compozitia chimica a preparatului. Cercetarile efectuate ulterior asupra produsului devenit intre timp popular au atras atentia asupra riscurilor pe care le implica, generalizand in randul populatiei o perceptie negativa.
Dar sa fie oare ciocolata numai un produs care trebuie evitat? Categoric nu. Conteaza insa foarte mult ce si cat consumam. Vom face distinctia inca de la inceput intre cicolata cu lapte plina de grasimi, zahar si aditivi care intradevar ne dauneaza, si ciocolata neagra.
Meritele acesteia din urma sunt datorate in principal cantitatii mari de cacao pe care o include. Practic, cu cat concentratia de cacao este mai mare cu atat produsul este considerat mai sanatos.
Ciocolata este obtinuta din plante, ceea ce inseamna ca intr-o anumita masura si produsul rezultat din ele va prelua din nutrienti si beneficii. Printre compusii sanatosi importanti continuti de ciocolata se numara favonoidele ce actioneaza asemenea antioxidantilor. Flavonoidele protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a efectelor imbatranirii cauzate de radicalii liberi.
Specialistii spun ca ciocolata neagra contine de opt ori mai multi antioxidanti decat capsunile si reduce colesterolul "rau" (LDL) din sange in favoarea celui "bun". Poate ati auzit in vremea studentiei ca putina ciocolata consumata in pragul unui examen va poate fi de folos. Intradevar aceasta contine cofeina si alte substante care stimuleaza functiile organismului sustinand activitatea intelectuala.
Asadar, ciocolata santoasa nu este doar un mit ci o realitate. Depinde de noi daca o vom accepta in alimentatie sau vom face si de acum inainte aceleasi alegeri lipsite de beneficii.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Cinci motive pentru care este bine sa mancam ciocolata neagra
O buna sursa de antioxidanti, ciocolata neagra cu gustul ei intens de cacao, putin amarui, este un aliat esential in lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi in organism.
-
Milkshake de ciocolata
O reteta simpla pentru un milkshake gata imediat, cremos, cu gust intens de ciocolata.
-
Sos de ciocolata cu scortisoara
Un sos facut in casa pe care il puteti pune pe inghetata, pe torturi in loc de glazura sau pe o o prajitura pufoasa.
-
Ciocolata calda cu nucsoara
O bautura pentru zilele reci, cu gust intens de ciocolata, arome exotice de nucsoara si (optional) putin rom de calitate.
-
Ciocolata calda cu scortisoara
O reteta pentru zilele friguroase, care se poate transforma intr-un interesant cocktail daca adaugati putin rom sau brandy.