Cinci alimente pentru un ficat mai sanatos

1. Morcovii - plini de vitamina A, gustosi sub forma de salata, suc sau ca gustare, inlocuind foarte usor dulciuri cu zahar sau produse de patiserie, morcovii reduc riscul de boli cardiovasculare, de diabet, si s-a dovedit ca sunt utili si pentru a preveni anumite tipuri de cancer. Mai mult, in afara de gust si vitamina A morcovul are si betacaroten, un antioxidant care intareste sistemul imunitar, il ajuta sa reziste la bine diversele raceli de sezon. Cei care mananca frecvent morcovi cruzi vor avea si un ficat mai tanar, care va functiona mai bine si va elimina mai usor toxinele din organism. Iar cei care prefera morcovii gatiti ii pot fierbe, sota, coace la cuptor, ca gustare sau garnitura, in smoothie-uri, practic gama de retete este impresionanta. 
 
2. Lamaia: in salate, in ceaiuri, pe feluri din peste, lamaia este versatila si foarte sanatoasa, iar potrivit specialistilor cei care o adauga frecvent meniului zilnic vor stimula nu doar apetitul, ci si productia de enzime la nivelul ficatului. Iar cantitatea mare de vitamina C nu poate decat sa fie un beneficiu suplimentar pentru intregul corp, iar cei care suporta gustul pot bea dimineata putin suc de lamaie cu apa si eventual o lingurita de miere. 
 
3. Usturoiul: cei care il consuma des vor beneficia din plin de compusii din aceasta leguma aromatica, si vor avea o tensiune arteriala mai mica, nivelul colesterolului va fi mai scazut, o digestie mai buna dar si un ficat mai tanar, care va functiona mai bine mai multa vreme. Cei care nu sunt deranjati de gustul si mirosul de usturoi trebuie sa stie ca se recomanda sa fie mancat crud, nu gatit sau sub forma deshidratata.  
 
4. Telina: la prima vedere o leguma buna doar pentru sosuri, supe si ciorbe, eventual pentru a aduce un plus de aroma muraturilor, telina este un adevarat super-aliment, in care veti regasi nutrienti, vitamina K, vitamina C si B6, sodiu, potasiu. Sub forma de salate are efect diuretic, detoxifiant, usureaza digestia si ofera organismului mai multa energie, dar si o senzatie de satietate. Alaturi de alte legume crude poate fi folosita in delicioase salate, perfecte atat pentru cei care vor sa slabeasca, precum si pentru cei care vor sa adauge meniului mai multe cruditati. 
 
5. Sfecla rosie: sub forma de suc, fiarta, coapta, in salate, banala sfecla rosie este un aliat de prim rang atunci cand aveti nevoie sa eliminati mai repede toxinele din corp si sa ajutati ficatul, atat de incercat de stresul si agitatia vietii cotidiene, sa functioneze mai bine. Cei care vor sa faca o veritabila cura cu sfecla rosie pot fie sa apeleze la sucul proaspat stors, eventual amestecat in parti egale cu suc de mere si putina miere, fie sa prepare o salata din sfecla rasa la care se adauga putin suc de lamaie.

Foto: pixabay.com

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu nucsoara si lapte de migdale pentru un somn linistit

    Parfumata, nelipsita in multe retete de desert, nucsoara nu ofera doar un gust special, intens, dar are si surprinzatoare efecte relaxante, odihnitoare. Incarcata de antioxidanti, cu minerale si vitamine, nucsoara poate fi folosita intr-o reteta pentru un somn mai bun si mai linistit.

  • Solutii naturiste pentru un somn mai bun

    Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.

  • Cinci citrice pentru un desert de vara

    Portocalele rosii sunt zemoase, cu un gust mai acrisor decat portocalele obisnuite, si cu siguranta multi suntem obisnuiti mai curand cu sucul la cutie decat cu fructul in sine. Sunt portocale bune si pentru prajituri sau tarte, acele note putin acide, racoritoare, facandu-le sa aiba un gust cu adevarat aparte.

  • Cinci fructe pentru o digestie mai buna

    Bananele sunt o alegere foarte buna pentru a preveni sau trata mai usor problemele digestive: au putine calorii, dau repede senzatia de satietate si potolesc pofta de dulce, ofera corpului potasiu (mai greu de gasit in alte alimente) si pot fi folosite ca gustare, ca ingredient pentru un smoothie, in salate de fructe sau in diverse retete.

  • Cinci bauturi pentru un somn mai linistit

    Laptele de migdale: o alternativa tentanta pentru cei care vor altceva decat laptele clasic si sunt atrasi de optiunile vegetale usor de gasit in magazine, cu aroma puternica si bun cald sau rece, simplu sau cu miere, putina vanilie, eventual scortisoara daca vreti si un pic de gust exotic, evocand tinuturi indepartate.


Warning: fopen(cache/045bcc856484cb07be2ece49e84d2530) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139