Ceapa proaspata faciliteaza imunitatea

Ceapa are un trecut milenar in alimentatie, fiind apreciata si intrebuintata de numeroase civilizatii de pe mapamond, cruda, prajita sau preparata in diferite chipuri. Aroma sa unica, puternica sau mai nunantata in functie de varietate, se impune si astazi contribuind la gustul desavarsit al supelor si salatelor. Faptul ca  productia de ceapa este a doua in lume, dupa aceea a tomatelor, vadeste preferinta oamenilor pentru acest produs sanatos.

Ca si rudele sale din familia liliaceelor, ceapa este bogata in substante nutritive, vitamina C, vitamina B, vitamina A, potasiu, calciu si fibre dietetice oferind numeroase beneficii organismului. Pentru acesta insa, este important sa fie consumata cruda, fiindca prin fierbere sau prajire se pierd majoritatea virtutilor terapeutice.   

Primii colonisti americani au folosit ceapa pentru a trata frigurile, raceala, tusea, astmul si pentru a tine la departare insectele, in special tantarii. Chinezii au observat cu mult timp inaintea oamenilor de stiinta din zilele noastre ca ceapa treateaza infectiile bacteriene si se comporta exact ca un antibiotic fata de culturile de stafilococi. Se spune ca este suficient sa fie mestecata circa 3 minute pentru a distruge multe bacterii care se dezvolta in cavitatea bucala. 

De asemenea, s-a dovedit a fi un veritabil stimulent, expectorant, hipotensor, febrifug si vermifug. Aceasta leguma, condiment si medicament, este indicata persoanelor surmenate intelectual si fizic, si acelora care sufera de depresie, sinuzita, rahitism, arterioscleroza sau de parazitoze intestinale.

Nu in ultimul rand, ceapa este importanta pentru ca sporeste eficacitatea functiei imunitare atunci cand este consumata in cantitati modice si cu bagare de seama. Pentru acestea si pentru multe alte beneficii necuprinse in articol se vor avea in vedere urmatoarele moduri de utlilizare:

- cruda, in salate sau in diferite preparate
- sub forma de suc, pentru intepaturi de insecte si probleme dermatologice
- macerata (2 cepe la 500 ml apa)
 
Recomandare: Ceapa trebuie consumata in timpul diminetii, iar seara cel putin cu doua ore inainte de culcare deoarece in caz contrar provoaca arsuri stomacale.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu mandarine, ceapa rosie, branza de capra

    O reteta pentru o salata in care mandarinele, cu gustul dulce si aromat, intalnesc savoarea unei branze de capra de calitate, ceapa rosie taiata subtire si salata verde proaspata, racoritoare.

  • Salata verde cu portocale si ceapa rosie

    Portocalele zemoase si dulci par potrivite mai curand pentru o salata de fructe delicioasa, dar alaturi de salata verde proaspata, avocado si ceapa rosie aromele se completeaza neasteptat de bine.

  • Ceapa rosie Red Creole

    Soi de ceapa rosie cu gust puternic, aromat, picant, mai putin dulce decat alte varietati, foarte buna pentru salate, conservare si preparate diverse, Red Creole este relativ usor de reconoscut datorita culorii, putin mai deschise, si a formei usor turtite

  • Ceapa rosie Karmen

    Considerat unul dintre cele mai bune soiuri de ceapa rosie, perfect atat pentru gatit cat si pentru salate, Karmen este o varietate pe care mai puteti intalni uneori sub numele de "ceapa spaniola".

  • Vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt

    Printre retetele de toamna pline de vitamine si gustoase se numara si cea de vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:


Warning: fopen(cache/8eff6a9e850ddf63318bced1c5024bf0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139