Ce este branza ricotta?
Ricotta este un sortiment de branza proaspata, cremoasa, de culoare alba, cu continut scazut de grasimi intrebuintata in bucataria italiana. Traditional este produsa din resturile ramase din productia altor tipuri de branza sau din cheag, dupa separarea zerului de lapte de oaie.
In italiana numele ricotta inseamna “recoapta” si face aluzie la metoda de obtinere, adica la tratarea termica a zerului. Aceasta se face eventual cu adaos de acid (citric, tartric) pe post de catalizator, pana la o temperature de 80-90 grade Celsius. Ce se coaguleaza se strange cu o lingura cu gauri si se pune la scurs in forme.
Corespondentul branzei ricotta in cultura culinara romaneasca este urda, desi unele mici diferente de consistenta si gust exista din cauza ca urda se fabrica din zerul ramas de la fabricarea casului. Ricotta se comercializeaza in patria mama sub zeci de variante obtinute din diferite tipuri de lapte si cu continut variat de grasimi.
In afara Italiei, insa, predomina urmatoarele sortimente: ricotta al forno sau infornata (ricotta tinuta in cuptor pana prinde culoare aramie), ricotta affumicatta (variant afumata de ricotta), ricotta scanta (varianta acrita de ricotta). Se intelege, fiecare cadreaza mai bine in anumite retete, de aceea este preferabil sa respectam toate indicatiile cuprinse in ele. 100 g de branza ricotta contine 174 calorii, 11,3 proteine, 13 lipide, 3 carbohidrati si 0 fibre.
Ricotta grasa contine doar 11-13% grasime si tinde sa fie mai cremoasa decat versiunea fara grasimi, care poate deveni granulara in textura. Aroma sa dulce este cea care o face un ingredient deosebit de versatil in multiple specialitati culinare.
In combinatie cu spanacul sau cu alte verdeturi ricotta a devenit o umplutura clasica. O gustare potrivita pentru micul dejun o constituie clatitele cu ricotta pentru care aveti reteta aici.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Sfecla rosie si beneficiile pentru sanatate
Conservata in otet, fiarta, coapta singura sau alaturi de alte legume in cuptor, rasa cruda intr-o salata plina de gust si prospetime sau folosita pentru un pahar de suc, sfecla rosie este o buna sursa de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, are putine calorii si un gust ce este pe placul multora
-
Troscotul in medicina naturista
O planta ce este prea usor trecuta cu vederea, troscotul poate fi gasit in general pe terenurile virane, in diverse culturi sau la marginea drumului, insa prea putini stiu ca poate fi folosit si in medicina naturista.
-
Cinci plante pentru reducerea anxietatii
Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.
-
Sovarful - un medicament veritabil, nu simplu condiment
Sovarful este o planta cunoscuta mai mult din ipostaza de condiment decat din cea de remediu natural. Daca punem in balanta ambele calitati, este paradoxal ca cea dintai a reusit sa le acapareze intreaga atentie oamenilor. Intrebati pe oricine daca stie ce este sovarful
-
Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post
Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare.