Ce este Cherimoya?


Celebrul scriitor Mark Twain afirma odinioara despre cherimoya ca este “cel mai delicios fruct cunoscut omului”. Cu toate acestea, pentru mare parte dintre romani, ramane o prezenta controversata si atipica in dieta.  Cherimoya poate fi considerat regele fructelor din doua motive: odata fiindca este extrem  de gustos, iar a doua, pentru ca el insusi este “de vita nobila”, fiind consumat in imperiul Incas doar de clasele superioare ale societatii.

Poate ca este adevarat, Cherimoya nu are un aspect atractiv, trimitand oamenii mai degraba cu ganul la serialul de desene animate The Flinstones decat la mancare. Insa nu trebuie sa va lasati inselati de aspectul sau preistoric. Incercati-l si nu va va parea rau!

Gustul de Cherimoya este descris ca o combinatie intre banana si ananas, iar textura sa, cu guma de mestecat.  Un Cherimoya bine ales poate oferi chiar iluzia consumului de pere, capsuni, mango si lamaie.  Savoarea sa este ceva ce nu poate fi prins in cuvinte. Fructele de Cherimoya contin peste 75% apa, o gramada de fructoza, glucoza, fibre, vitamine si minerale.

Studiile efectuate pana in prezent au scos la lumina o serie de beneficii corelate cu consumul de Cherimoya. De pilda, consumat cu regularitate, fructul inlesneste tranzitul intestinal, buna functionare a muschilor a sistemului nervos, regleaza colesterolul si favorizeaza globulelor rosii si albe ale sangelui. De asemenea, constituie o arma naturala impotriva anemiei, stresului si hipertensiunii arteriale.

Chiar daca nu este cea mai recomandata alegere pentru persoanele care vor sa scada in greutate, din cauza zaharului pe care il contine, acesta ramane o optiune buna pentru copii si femeile insarcinate. Cum se consuma? Inainte de a afla raspunsul nu uitati un lucru foarte important, general valabil: sa spalati din abundenta cu apa fructul ce urmeaza a fi sacrificat pe tocatorul de lemn.  

Cherimoya se taie in doua cu cutitul si se mananca cu lingurita din interior, cat mai aproape de coaja, dandu-se la o parte semintele. Cea de a doua varianta este curatarea intregului fruct si taierea acestuia in cubulete usor de manevrat, pentru a fi mancate simple sau in salate. Avand o toxicitate destul de crescuta, coaja si samburii vor fi obligatoriu date la o parte.     

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Sfecla rosie si beneficiile pentru sanatate

    Conservata in otet, fiarta, coapta singura sau alaturi de alte legume in cuptor, rasa cruda intr-o salata plina de gust si prospetime sau folosita pentru un pahar de suc, sfecla rosie este o buna sursa de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, are putine calorii si un gust ce este pe placul multora

  • Troscotul in medicina naturista

    O planta ce este prea usor trecuta cu vederea, troscotul poate fi gasit in general pe terenurile virane, in diverse culturi sau la marginea drumului, insa prea putini stiu ca poate fi folosit si in medicina naturista.

  • Cinci plante pentru reducerea anxietatii

    Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.

  • Sovarful - un medicament veritabil, nu simplu condiment

    Sovarful este o planta cunoscuta mai mult din ipostaza de condiment decat din cea de remediu natural. Daca punem in balanta ambele calitati, este paradoxal ca cea dintai a reusit sa le acapareze intreaga atentie oamenilor. Intrebati pe oricine daca stie ce este sovarful

  • Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post

    Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare.


Warning: fopen(cache/50d224af7005c8fbc376c7d790e59da0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139