Cat de sanatoasa este dulceata?
Cine nu isi aminteste cu drag de anii copilariei, cand savuram la micul dejun dulceata noastra preferata facuta de bunica ? Anii trec si responsabilitatile ajung in seama noastra, parintii fiind acum cei in masura sa aduca zambetul pe buzele celor mici.
Pana deunazi dulceata facea parte din protocolul bunelor maniere fiind oferita oaspetilor in semn de respect. Cu timpul si-a piedut aceasta semnificatie dar nu si gustul imbietor, mult mai bun parca decat al prajiturilor din cofetarii.
Inca de la sosirea toamnei spatiul de depozitare a alimentelor peste iarna este umplut cu borcane mai mari sau mai mici cu fructe si legume conservate. Dulceata cunoaste o sumedenie de retete putand fi preparata din cele mai neobisnuite vegetale. Am spus vegetale deoarece in afara de traditionala dulceata de fructe (de mere, de caise, de visine etc) exista si retete mai neobisnuite, cum ar fi cea cu trandafiri sau cu ardei iute.
V-ati intrebat vreodata insa cat de sanatoase sunt aceste preparate si ce ar trebui sa faceti pentru a le imbunanati din punct de vedere nutritiv? Orice analiza corecta, obiectiva, nu este tocmai magulitoare si releva faptul ca dulceata indiferent din ce este facuta are neajunsurile sale.
In primul rand cantitatea mare de zahar pe care o include reprezinta o piedica impotriva starii de sanatate a organimului nostru. Dar stim cu totii ca in fond, nu ceea ce mancam ne dauneaza ci cat mancam, asadar evitati cu orice pret excesul atragand totodata atentia si copiilor asupra riscurilor.
Al doilea dezavantaj major este ca in urma procesului de fierbere, vegetalele isi pierd cea mai mare parte din nutrienti. Pentru a minimaliza aceste efecte, o solutie ar fi sa preparam dulceata de mai multe ori in cantitati mai mici pentru a scurta perioada de fierbere a compozitiei in vederea pastrarii compusilor benefici. Pentru dulceata vor fi selectate atat fructe coapte, intens colorate si aromate cat si fructe aflate in pragul maturitatii.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Detoxifierea organismului, o cerinta a timpurilor noastre
Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor consumate la fiecare masa, inchipuiti-va organismul ca pe o masinarie a carei functionare depinde in buna masura de calitatea combustibilului.
-
Intrebari frecvente despre apa minerala
Corpul uman detine peste 70% apa. Astfel ne putem da seama cat de importanta este aceasta pentru organismul nostru. Nu doar lichidul este de mare
-
Beneficiile uleiului de masline
Homer numea aceasta locoare “aurul lichid”. Si pe buna dreptate pentru ca uleiul de masline este considerat un ajutor de incredere atat in mentinerea sanatatii cat si in cosmetica iar faptul ca si bebelusii pot consuma ulei de masline este o demostratie la cat de benefic este.
-
Amenajarea gradinii in stil mediteranean
Cei ce au fost macar o singura data intr-o tara cu aer mediteranean stie cat de placut este sa te odihnesti inconjurat de peisaje mirifice, de o natura primitoare, de viata parca lipsita de griji
-
Pentru a slabi alegeti varianta simpla sau grea ?
Indiferent cat de pasnica este natura dumneavoastra, cand vine vorba de un trai sanatos trebuie sa va folositi de toate armele pe care le detineti. In lumea ce ne