Castiga sanatate cu zeama de varza
Frumusetea de a fi copilarit la tara se leaga uneori de lucrurile marunte, printre acestea numarandu-se si preparatele simple dar pline de gust ale bunicii. Varza murata adusa din beci, la care priveam cu jind pana gustam, era si este - fara a-i acorda din pacate vreun pic de importanta - un aliment sanatos.
Saramura care le ofera capatanilor de varza proprietatile organoleptice bine cunoscute primeste in schimb o incarcatura nutritiva similara cu a acelora. Sucul de varza este deosebit de pretios in tratarea multor boli interne si externe, dar pentru ca lucrurile sa se intample precum in teorie este nevoie sa respectam cateva reguli.
Morcovul imbogateste compozitia cu vitamine si serveste ca sursa de glucoza suplimentara care participa la procesul de fermentare. Recomandat este sa facem uz de el cu fiecare prilej ce se iveste.
Prea multa sare adaugata impiedica activitatea microorganismelor, astfel varza devine mult prea sarata si insuficient murata. Respectati cantitatile indicate in reteta.
Daca varza se pune la murat intreaga sau taiata in jumatati se vor pastra de 2 ori mai multe vitamine. Varza contine zaharuri, saruri minerale, principii antibiotice, un principiu hipoglicemiant, vitamina C si provitamina A, mucilagii si altele.
Puternic diuretica, varza este indicata in edeme, litiaza renala, ciroza si ascita. Alte afectiuni fata de care si-a demonstrat eficienta sunt: afectiunile hepatice, diareea, mahmureala, constipatia si astenia. Un pahar de zeama de varza acra combate ulcerul, baut zilnic intre mese cateva saptamani consecutiv. In cazuri de gastrita, pancreatita, ulcer, afectiuni renale si hepatice se foloseste varza murata fara sare.
Daca aveti norocul sa aveti o sanatate de fier, faceti ceea ce trebuie pentru a o mentine. Consumul sucului de varza reprezinta una dintre formele de protectie a organismului la indemana oricui. Cei care nu agreaza gustul ca atare il pot corecta adaugand putin suc de morcovi si zeama de lamaie.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ciorba de cartofi cu zeama de varza
O reteta fabulos de gustoasa in simplitatea ei este ciorba de cartofi cu zeama de varza, preparata cu mare maiestrie in zona Branului.
-
Sufleu cu branza de vaci si mere
Un desert apetisant pentru o zi placuta il puteti avea preparand reteta de sufleu cu branza de vaci si mere.
-
Placinta cu carne de pui si anghinare
O reteta gustoasa preparata la cuptor va va incanta simturile imediat ce o veti gusta. Va invitam sa pregatiti reteta de placinta cu carne de pui si anghinare.
-
Ciorbe de post. Ciorba de varza acra
Ciorba de varza acra este o ciorba de post delicioasa pentru o masa de pranz. Iata ingredientele necesare:
-
Ciorba de dovlecei cu zeama de varza murata
O reteta savuroasa, bogata in vitamine si minerale, ciorba de dovlecei cu zeama de varza murata, delicioasa cu crutoane.