Castiga sanatate cu zeama de varza

Frumusetea de a fi copilarit la tara se leaga uneori de lucrurile marunte, printre acestea numarandu-se si preparatele simple dar pline de gust ale bunicii. Varza murata adusa din beci, la care priveam cu jind pana gustam, era si este - fara a-i acorda din pacate vreun pic de importanta - un aliment sanatos.

Saramura care le ofera capatanilor de varza proprietatile organoleptice bine cunoscute primeste in schimb o incarcatura nutritiva similara cu a acelora. Sucul de varza este deosebit de pretios in tratarea multor boli interne si externe, dar pentru ca lucrurile sa se intample precum in teorie este nevoie sa respectam cateva reguli.

Morcovul imbogateste compozitia cu vitamine si serveste ca sursa de glucoza suplimentara care participa la procesul de fermentare. Recomandat este sa facem uz de el cu fiecare prilej ce se iveste.

Prea multa sare adaugata impiedica activitatea microorganismelor, astfel varza devine mult prea sarata si insuficient murata. Respectati cantitatile indicate in reteta.

Daca varza se pune la murat intreaga sau taiata in jumatati se vor pastra de 2 ori mai multe vitamine. Varza contine zaharuri, saruri minerale, principii antibiotice, un principiu hipoglicemiant, vitamina C si provitamina A, mucilagii si altele.

Puternic diuretica, varza este indicata in edeme, litiaza renala, ciroza si ascita. Alte afectiuni fata de care si-a demonstrat eficienta sunt: afectiunile hepatice, diareea, mahmureala, constipatia si astenia. Un pahar de zeama de varza acra combate ulcerul, baut zilnic intre mese cateva saptamani consecutiv. In cazuri de gastrita, pancreatita, ulcer, afectiuni renale si hepatice se foloseste varza murata fara sare.

Daca aveti norocul sa aveti o sanatate de fier, faceti ceea ce trebuie pentru a o mentine. Consumul sucului de varza reprezinta una dintre formele de protectie a organismului la indemana oricui. Cei care nu agreaza gustul ca atare il pot corecta adaugand putin suc de morcovi si zeama de lamaie.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/e110e1f1e081421e24fad21e58d74158) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139