Cartofii, prieteni sau dusmani ai sanatatii?
Foto: wellsphere.com
Cartoful este unul dintre cele mai consumate legume la nivel mondial datorita gustului placut si a feluritelor moduri in care poate fi utilizat in alimentatie. In termenei stiintifici se numeste Solanum tuberosum, face parte din familia Solanaceelor si este o planta erbacee.
Cartofii nu beneficiaza de un renume bun asemenea altor alimente vegetale pentru ca cel mai frecvent sunt consumati preparati intr-un mod care dauneaza organismului nostru, nu pentru ca ar fi prin natura lor daunatori.
Din contra, cartofii sunt importanti pentru sanatate mai mult decat cred multi dintre dumneavoastra. Nutrientii pe care ii contin sunt superiori din punct de vedere cantitativ caloriilor si carbohidratilor pentru care au fost deseori aratati cu degetul.
Tuberculii au un continut bogat de vitamina C, vitamina B6, mangan, cupru, fosfor si fibre vegetale esentiale sistemului digestiv. Fiind produse usor de digerat, consumul lor este recomandat atat celor ajunsi la maturitate cat si tinerilor cu stomac sensibili deoarece inlesneste procesele digestive si contribuie rapid la imbogatirea organismului cu substante nutritive.
Cartofii s-au dovedit foarte eficienti in cazul inflamatiilor, atat a celor interne cat si a celor externe, insa rareori sunt folositi in scopuri medicale.
Pentru sportivi sau alte persoane care doresc un aliment capabil sa le furnizeze o cantitate mare de energie, cartoful reprezinta optiunea ideala. Nu este o gluma, energia furnizata este stocata in muschi si ficat sub forma de glicogen urmand a fi utilizata in timpul exercitiilor obositoare prelungite.
Vitaminele C, B si complexul de minerale fac din cartof un produs eficient si frecvent intrebuintat pentru ingrijirea tenului. Pasta obtinuta din cartofi zdrobiti amestecata cu miere daca este aplicata la nivelul fetei elimina acneea, arsurile si petele inestetice, hidratand tenul in porfunzime.
Fie ca va vine sau nu sa credeti, cartofii au legatura directa si cu starea de sanatate a celor mai importante organe din organism: inima si creierul.
In primul rand amintim ca tuberculii de cartof actioneaza asupra tensiunii arteriale ridicate reducand riscul atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale.
Pentru a functiona in conditii normale creierul are nevoie de un nivel optim de glucoza, oxigen, vitamina B si de aminoacizi si unele tipuri de acizi grasi (omega 3). Cartofii pot satisface o mare parte dintre aceste cerinte de aceea prezenta lor in alimentatie este cat se poate de necesara.
Succesul oricarei diete sanatoase consta in diversitatea si calitatea produselor nu in cantitatea acestora, de aceea ar fi bine sa nu eliminati din alimentatia dumneavoastra saptamanala cartofii.
Articole asemănătoare
-
Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?
Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.
-
Chouchen – miedul care a cucerit Bretania
Un aperitiv perfect pentru un pranz alaturi de prieteni sau o gustare intr-un mic bistro, chouchen este varianta franceza a miedului, o bautura usor alcoolizata in care notele dulci de miere sunt completate de cele acide, dulci ale cidrului de mere.
-
Tarte cu branza feta si rosii
Un aperitiv pentru o masa alaturi de prieteni sau un fel principal atunci cand vrem ceva potrivit pentru vara, cu note mediteraneene, tartele cu feta si rosii sunt usor de preparat si delicioase.
-
Legume si fructe pentru un par mai sanatos
Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.
-
Salata in stil andaluz
Consistenta si inedita prin amestecul de rosii, orez si ardei gras. Poate deschide o masa intre prieteni sau poate fi o cina gustoasa