Cand si cum trebuie plantat corect un mar

Fara indoiala marul este cel mai popular fruct autohton si unul dintre cele mai agreate la nivel mondial. Forma perfecta, culoarea apetisanta, aceeasi cu a pasiunii, si gustul l-au transformat intr-un adevarat simbol al tentatiei, dupa cum reiese chiar din anecdota biblica a primilor oameni, Adam si Eva. In zilele nostre, marul, desi se confrunta cu o demitizare acuta in raport cu trecutul, continua sa reprezinte esenta oricarei gospodarii sau livezi de tara.

Daca va preocupa ce pasi trebuie urmati pentru a obtine pomi sanatosi, randurile urmatoare vi se adreseaza. Ca si cadru general, e bine de stiut ca marul tanjeste dupa razele directe ale soarelui, cu toate ca nu evolueaza rau nici in umbra partiala. Locul pentru plantare trebuie ales astfel incat sa nu faciliteze stagnarea apei sau inghetul, cum se intampla de cele mai multe ori cu zonele joase.

In privinta tipului de sol, marul nu are cerinte speciale, adaptandu-se deopotriva la conditiile extreme de aciditate si la cele alcaline. Conditiile perfecte pe care le poate intalni se pot reduce la un sol afanat, cu fertilitate medie si usor acid. Pregatirea terenului pentru plantare, de preferat, are loc cel putin cu o luna inainte de actiune.

Executa o groapa de 60 cm adancime, sub forma unui patrat cu latura de 1,2 m. Daca copacul este asezat intr-un sol fertilizat anterior, pentru alte culturi, nu mai adauga fertilizator. Acest lucru ar stimula doar masa lemnoasa in deterimentul fructelor, care raman mici.  In caz contrar, adauga 3-4 pumni de ingrasamant. 

Cea mai potrivita perioada de plantare a merilor este din octombrie pana in decembrie, adica in zilele caldute cand lucrarea terenului e posibila.  Pregatirea pomilor pentru plantare incepe cu indepartarea portiunilor vatamate si innoirea sau netezirea ranilor de pe radacinile mai groase de 3-4 mm. Se va urmari mentinerea unui sistem radicular cat mai bogat si sanatos.

Pomul trebuie plantat la aceeasi adancime cum a fost in pepiniera, adica punctul sau de altoire sa fie la 3 cm deasupra fata de nivelul solului, si cu radacinile asezate confortabil, nu indoite ori cu varfurile rasucite in sus. Acum intervine un mic secret: pamantul care a fost scos ultimul, de pe fundul gropii, va fi asezat inapoi, de aceasta data, in stratul de la suprafata. Tasati bine pe masura ce adaugati solul avand grija sa nu vatamati radacinile.  Udati din abundenta, apoi, in cazul plantarii de toamna, ridicati un musuroi de pamant la baza tulpinii cu scopul de a proteja radacinile de inghet. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Merele Winter Banana

    Soi de mar cu gust dulce si note exotice, tropicale, atunci cand este bine copt, Winter Banana este usor de recunoscut datorita culorii galbene, o nuanta deschisa, aurie, cu pete mai inchise atunci cand fructul a ajuns la maturitate, un parfum usor, fructat.

  • Cinci trucuri pentru o gradina frumoasa

    In lipsa unui suport special luati o jumatate de lamaie sau portocala din care ati scos pulpa, ramanand doar coaja groasa. Umpleti cu sol fertil, udati putin, plantati rasadul ales si lasati-l pana incepe sa creasca. Atunci cand este gata sa fie plantat il mutati cu tot cu "ghiveciul" organic, iar cand se va descompune coaja de portocala sau lamaie va da un plus nutritiv tinerei plante.

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care

  • Cum trebuie udate corect rosiile?

    O alimentare cu apa corespunzatoare si in doze echilibrate este reteta secreta pentru rosiile aromate din gradina. Pamantul nu trebuie lasat

  • Cand si cum folosim ingrasamintele ?

    Daca gradinaritul este trecut pe lista hobby-urilor dumneavoastra cu siguranta v-ati gandit cand si cum trebuie sa folositi ingrasamintele. De asemenea s-ar putea sa fi gresit deseori din cauza ca ati adaugat prea multe substante nutritive plantelor, sau prea putine.


Warning: fopen(cache/939b490ec918cb8730aed7f6c1f2394e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139