Cand mediul contraataca
Sistemul politic si in general politica dusa la nivel global arata foarte clar ca nu suntem pregatiti pentru schimbarile care au loc in lume, astazi. Nivelul de dezvoltare economica si ritmul in care creste numarul populatiei pe glob sunt motive de ingrijorare care pun probleme serioase pentru mediul inconjurator si pentru societatea in care traim. Cu toate acestea, cei care ar trebui sa ia masuri si care au aceasta putere, par insensibili la toate aceste tendinte, iar crizele ecologice sunt abordate cu strategii expirate.
Sa ne gandim de exemplu la situatia din Darfur, Sudan. Conflictul de acolo se incearca sa fie tinut sub control prin folosirea fortei militare, aplicarea de sanctiuni, in general, prin limbajul rabzoiului. Cu toate acestea, este clar ca la originea conflictului se afla saracia extrema din zona, care s-a tot agravat incepand cu seceta teribila din 1980. Se pare ca schimbarile climatice la care suntem cu totii martori au indreptat Sudanul si marea majoritate a partii din sudul desertului Sahara. In ceea ce priveste problema din Darfur, nimeni nu s-a gandit sa abordeze problema pozitiv, incercand sa aplice o strategie de dezvoltare pe termen lung. Zonele foarte sarace, afectate de seceta, au nevoie mai mult de o strategie de dezvoltare, decat de razboi.
Lipsa de apa devine un obstacol economic din ce in ce mai mare in multe zone ale lumii. Criza de apa din Gaza este una din cauzele izbucnirii focarelor de boala. La fel, China si India se vor confrunta si ele, in viitor, cu acelasi fel de probleme. Avantul economic al acestor doua tari, inceput acum cativa zeci de ani in urma, cu adoptarea metodelor de agricultura moderne. Cu toate acestea, sistemele intinse de irigatie construite pe baza puturior vechi au dus incet incet la epuizarea panzei freatice; aceasta nu se mai poate reface la fel de repede pe cat este consumata.
Mai mult, in afara de ploile din ce in ce mai rare, schimbarea climei afecteaza si raurile; ghetarii, care sunt o resursa de apa atat pentru irigatii cat si pentru consumul casnic, scad din ce in ce mai mult, datorita incalzirii climei. Zapada de pe munti se topeste mult mai devreme, astfel ca raurile au cursuri mai scazute pe timpul verii, deci culturile beneficiaza de mai putina apa exact in perioada activa.
Tocmai cum presiunile create de sursele de petrol si gaze au dus la scumpirea pretului energiei, la fel se preconizeaza ca se va intampla si cu pretul apei si al alimentelor. Dac aluam in considerare valurile de caldura, seceta si alte schimbari ciudate care au loc in clima Statelor Unite, Australiei, Europei si nu numai, totul are o logica. Astfel, mediul inconjurator ne afecteaza viata mai mult decat de obicei, si nu neaparat placut.
Scenariile ecologistilor infocati nu arata un viitor prea bun: populatia globului va creste consiedrabil, economia nu va face fata, schimbarile climaterice vor atrage dupa sine fenomene atmosferice ciudate (perioade indelungate de seceta, uragane, valuri de caldura), unele specii de plante si animale vor disparea, etc. In acest caz, semnalul de alarma trebuie tras si cei in masura sa actioneze, sa treaca la treaba, cam acesta este mesajul organizatiilor ecologiste. Ramane insa de vazut cat de mult vor fi luate in seama declaratiile si studiile realizate de aceste organizatii, pana nu va fi cumva prea tarziu...
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Profita de fructele si legumele de vara!
Vara este momentul cand putem si chiar suntem obligati sa ne bucuram cat mai mult de darurile naturii. Da, “suntem obligati”, dar nu din mediul exterior ci de propriul organism, care are nevoie de fructe si legume proaspete pentru a functiona corespunzator.
-
Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?
Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care
-
Cand si cum folosim ingrasamintele ?
Daca gradinaritul este trecut pe lista hobby-urilor dumneavoastra cu siguranta v-ati gandit cand si cum trebuie sa folositi ingrasamintele. De asemenea s-ar putea sa fi gresit deseori din cauza ca ati adaugat prea multe substante nutritive plantelor, sau prea putine.
-
Florile, medicament pentru starile sufletesti
Stim cu totii cum mediul inconjurator ne poate influenta starile sufletesti. Cand ploile sunt parca interminabile, involuntar suntem cuprinsi de tristete. Cand soarele straluceste si razele sale nu sunt exagerat de calde simtim cum bucuria ne inunda sufletul si zambim.
-
Tratamente naturale pentru maini si picioare reci
Odata cu venirea anotimpului tomnatic, temperatura scazuta isi face simtita prezenta. Astfel, o parte dintre noi isi simte, mai accentuat sau nu, mainile si picioarele reci.