Caesalpinia mexicana sau Pasarea Paradisului

 

Denumire stiintifica: Caesalpinia mexicana (Poinciana mexicana)

 

Denumiri comune: Pasarea paradisului

 

Familie: Caesalpiniaceae

 

Origine: Mexic

 

Aspect si prezentare:

 

 Planta cu port arbustiv, dirijata uneori sub forma de copacel, incanta privirea prin florile deosebite, parfumate, de culoare galben aprins, care prin dispunerea petalelor si aranjamentul in ciorchini, creaza impresia unor pasari in zbor. Frunzele, paripenat-compuse, de culoare verde deschis, insotesc pe perioada verii florile parfumate.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

 

Caesalpinia mexicana este un arbust care iubeste soarele, un spatiu in care sa prinda zilnic, 5-6 ore de lumina puternica, fiind ideal.

 

Se simte bine in zone calduroase. Temperaturile in care se dezvolta vertiginos trebuie sa se incadreze intre 10 si 24 de grade Celsius. Tolereaza chiar si cateva grade peste limita superioara mentionata dar iarna trebuie ferit de inghet. Pastrarea pe timpul iernii, intr-o sera luminoasa si racoroasa, in care temperatura sa nu scada totusi sub 8 grade Celsius, va asigura o inflorire abundenta in sezonul urmator.

 

Nu are nevoie de foarte multa apa, multumindu-se cu udari rare, la un interval de 7-8 zile in perioada calda si o data la 15 zile iarna.

 

Nu necesita o anume limita in privinta umiditatii atmosferice, suportand foarte bine aerul uscat, astfel ca nu are nevoie de pulverizarea cu apa a frunzelor.

 

Are nevoie de un substrat de cultura bogat in nutrienti si foarte afanat, care sa nu permita stagnarea apei. Puteti alege intre un amestec pe baza de pamant pentru muscate si nisip sau o combinatie de mranita de gradina, turba si nisip, ambele variante fiind la fel de bune. Nu ridica pretentii in legatura cu aciditatea solului, nivelul pH-ului putandu-se situa intre 5,5 si 8.

 

Puteti ajuta Caesalpinia cu ingrasaminte pentru plante florifere, sub forma de granule. Veti proceda la o singura aplicare pe an, primavara, la inceputul perioadei de crestere.

 

Inflorirea are loc pe tot parcursul verii, arbustul producand ciorchini bogati de flori elegante, de culoare galbena, intensa, cu un parfum delicat.

 

Inmultirea se realizeaza prin seminte, primavara dupa trecerea riscului de inghet. Pentru pornirea germinatiei, inainte de insamantarea in propagatoare, semintele se vor tine cateva ore in apa calduta.

 

Trucuri si sfaturi speciale:

 

Ca planta de interior, are nevoie de recipiente adanci. Asezati ghiveciul pe terase sau balcoane insorite. La sfarsitul primaverii, o puteti transplanta direct in gradina. Va inflori mult mai frumos decat in interior.

 

Alte specii si varietati:

 

Caesalpinia giliesii cu flori galben-portocalii si stamine lungi rosii,

Caesalpinia pulcherrima cu flori rosii sau stacojii si stamine lungi rosii, C. sappan, C. echinata, C. coriaria, C. godefroyana, C. gaumeri, C. spinosa, C. ciliata.

 

 

GradinaMea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Plante toxice pentru animalele de companie

    Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

  • Flori indragite ale lunii iulie

    Luna Iulie ofera prilejul de a trece in revista cateva dintre felurile principale de flori estivale. Din dorinta de a fi cat mai cuprinzatori, am pus cap la cap cele mai importante

  • Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta

    Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae.

  • Omleta mexicana cu branza telemea

    Reteta de omleta mexicana merita incercata nu numai pentru aspectul sau apetisant, ci si pentru gustul sau bogat oferit de amestecul de legume. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Petunii in apartamente ?

    Planta Ruellia makoyana a luat numele botanistului francez Jean de la Ruelle, fiind intalnite in special denumirile comune: floarea maimutei, petunia mexicana sau petunia salbatica.


Warning: fopen(cache/d1b3e5e41bded34a90aa2e0a3f9ffc8b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139