Bucurati-va de gladiole
Gladiola este originara din Africa de sud si bazinul mediteranean.
Planta are tuberculi, inaltimea tulpinii variaza intre 50-100 cm in functie de soi.
Gladiolus communis ajunge la o inaltime mai mica ( 40-50 cm), florile sunt rosii-portocalii, infloreste mai devreme decat alte soiuri si tuberculii pot fi plantati toamna.
Dintre soiurile cele mai cultivate in lume precizam: "Peter Pears", "Spic and Span", "White Frienship".
Planta infloreste vara in locuri insorite si nu rezista la frig. Terenurile nisipoase sunt potrivite pentru gladiole. Nu se cultiva mai multi ani pe acelasi loc si se poate reveni pe aceeasi suprafata dupa un timp de 4-5 ani.
Plantarea se face primavara, in lunile martie-aprilie si se poate realiza in etape pina in iunie pentru a avea in gradina o inflorire pe tot timpul verii si toamnei.
Temperatura solului pentru plantare trebuie sa fie de 10-12 grade Celsius.
Tuberculii se curata de frunzele protectoare si se planteaza la adancimea de 10-12 cm.
Distanta de plantare este de aproximativ 10-15 cm intre plante.
Pentru ingrijire se recomanda afanarea solului la adancime mica, plivirea buruienilor si acoperirea noilor bulbi care se formeaza si apar la suprafata solului.
Trebuie udat cat mai rar, dar cu cantitati mari de apa, direct pe sol , fiind contraindicat toal sa se pulverizeze direct pe planta.
Si lipsa apei produce probleme , determinand uscarea florilor in teaca.
Imagine : http://www.gradinamea.ro/P-gladiole-987-11958.html
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
10 solutii naturiste pentru a reduce stresul cotidian
Ocupati-va de gradina: chiar daca este nevoie de o investitie initiala si o suprafata potrivita, cei care au acest hobby sunt mult mai relaxati, petrec timp in aer liber, sunt mai calmi si mai veseli, se bucura de razele soarelui si in plus vor invata in timp multe despre flori, legume, fructe si natura. Iar daca nu aveti o gradina puteti pastra cateva plante pe pervaz sau prin apartament, in ghivece sau jardiniere mai mari sau mai mici, care vor improspata totodata si aerul.
-
Delicii de Paste. Pulpa de miel marinata
Pentru aperitive puteti incerca pentru ziua de Paste si pulpa de miel marinata. Bucurati-va de un gust unic preparand aceasta reteta cat se poate de simpla.
-
Supe delicioase. Supa de cartofi copti cu smantana
Bucurati-va de savoarea unei supe calde si consistente intr-o zi incarcata. Va propunem sa incercati supa de cartofi copti cu smantana.
-
Deserturi gustoase. Tort de ciocolata cu dulceata de portocale
Ceva dulce preparat pentru un sfarsit de saptamana poate fi un tort gustos. Va propunem sa va bucurati alaturi de cei dragi savurand un tort de ciocolata cu dulceata de portocale.
-
Prajitura cu miere si suc proaspat de portocale
Un desert pentru o dupa-amiaza placuta poate fi prajitura cu miere si suc proaspat de portocale. Bucurati-va de combinatia si aroma unica oferite de miere si portocale.