Bucate romanesti traditionale de Craciun
Daca in primele doua saptamani din decembrie pregatirile pentru Craciun au tinut mai mult de planificare, din ziua in care traditia populara a randuit "Ignatul porcilor" (20 decembrie) gospodinele nu-si mai vad capul de treburi in bucatarie.
Pentru a intampina sarbatoarea Nasterii Domnului cu multe bucate traditionale proaspete si gustoase, toti membri familiei se strang pentru a da o mana de ajutor gospodinei, care dupa varsta si priceperea lor le imparte sarcinile: "tu cerni faina", "tu toci carnea", "tu alegi orezul", si asa mai departe. Una sau doua zile sunt dedicate numai coptului cozonacilor sau colacilor, iar restul timpului pregatirii celorlalte merinde.
Indata dupa taierea porcului, se trece la prepararea carnii si conservarea ei. Oamenii de la sat incep transarea si pregatirea slaninei, a caltabosilor, a sangeretelui, si de asemenea pun deoparte carne pentru sarmale si friptura. In vechime, tot dupa taierea porcului, batranii "citeau" dupa obicei cat de grea va fi iarna in functie de grosimea splinei.
De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca preparatele din porc, carnatii, caltabosii, nici sarmalutele in foi de varza sau stevie cu mamaliga. Piftia cu afumatura de porc este frecvent intrebuintata pana pe la Anul Nou, in unele regiuni servita simpla, la aperitiv, iar in altele dimpreuna cu sarmalele.
Salata de boeuf, o specialitate recenta de imprumut, tinde sa devina in mod surprinzator una traditionala pentru romanii de pretutindeni. Nu conteaza ca locuieste in Banat, Moldova, Transilvania ori Muntenia, sau ca vietuieste manat de nevoi undeva in diaspora, romanul tanjeste intotdeauna la gustul dulce al maionezei. In satele de pe Valea Teleajenului, cu traditie in obtinerea bauturilor spirtoase, oamenii servesc intotdeauna inainte de masa un pahar cu tuica veche, rece sau fiarta, pentru deschiderea apetitului.
Oricat de orginali si speciali am crede ca suntem, mancarurile traditionale romanesti prezinta asemanari izbitoare cu cele din alte bucatarii europene. Intr-un haggis scotian ai surpriza sa descoperi nimic altceva decat gustul caltabosilor, iar in carnatii englezesti pe cel al preparatelor autohtone. Pana si sarmalele au o ruda apropiata in Grecia si Libia: renumita mancare "dolma", realizata cu umplutura de orez si condimente.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Bradutii de Craciun. Cel mai simplu desert de post
O reteta a copilariei care se incadreaza perfect in etapa premergatoare a Craciunului cu zile de post este aceea pentru Braduti. Bradutii de Craciun, daca va aduceti aminte, erau niste prajiturele piramidale ninse din belsug cu zahar vanilat, care se obtineau cu ajutorul unei matrite.
-
Vascul, o planta cu conotatii magice de Craciun si Anul Nou
Vascul este un element vegetal cu o semnificatie aparte de Craciun, originile intrebuintarii sale avand “radacini” viguroase in istorie. Se pare ca poporul roman l-ar fi mostenit direct de la stramosii lor romani, de vreme ce numele provine din latinescul “Viscum”.
-
Pizza din cartofi pentru un bufet suedez de Craciun
In pragul sarbatorilor de Craciun este agitatie mare, sunt atat de multe de facut si intram in criza de timp. Daca avem mai multi invitati in Ajunul Craciunului ii putem incanta cu un bufet suedez
-
Retete de Craciun. Frigarui cu ciuperci
Reteta de frigarui cu ciuperci este o mancare rapida si gustoasa, menita sa va bucure invitatii prezenti la masa de Craciun.
-
Desert de Craciun. Tort din piscoturi de sampanie cu migdale
Un tort special pentru evenimente speciale, tortul din piscoturi de sampanie cu migdale constituie un desert care nu trebuie sa va lipseasca in ziua de Craciun.