Bucataria mediteraneana: vinul
In tarile din spatiul mediteranean – Spania, Portugalia, Franta, Italia - vinul joaca un rol foarte important si este nelipsit de la masa. Indiferent ca este vorba de vinul rosu sau cel alb, alegerea este numai a noastra, tine de propriul gust.
In multe regiuni ale acestor locuri minunate exista intinderi mari de vita de vie, foarte cunoscute in intreaga lume. Spre exemplu, in Franta Bordeaux si Burgund, in Italia Chianti, in Spania Rioja. Aici oamenii obisnuiesc sa inchine si sa deguste cate un pahar la fiecare masa. Vinul reprezinta aici bautura “cotidiana”, nefiind considerat o placere rara sau exclusivista.
Preparatele mediteranene au specificul lor si sunt condimentate diferit. Astfel fiecarui preparat i se potriveste un anume sortiment de vin, in functie de condimente, de mirodenii, insa si de carnea folosita. De pilda, preparatelor cu busuioc li se potrivesc vinurile usoare, insa celor din carne cu maghiran sau braneturilor condimentate vinurile “puternice”. Unul din vinurile cu precadere tari si foarte aromat provine din Grecia si se numeste “Retsina”.
Un alt aspect demn de stiut, cand este vorba de alegerea vinului, este importanta consumului de vin regional. Daca servim Risotto cu ciuperci cel mai potrivit ar fi un vin dintr-o regiune italieneasca.
Sursa foto
A.V.
Articole asemănătoare
-
Branza de oaie te ajuta sa slabesti in acest sezon
Aducand cu sine zile tot mai scurte, frig si sedentaris, sezonul rece este considerat o perioada in care oamenii pot lua usor cateva kilograme in plus.
-
Sovarful - un medicament veritabil, nu simplu condiment
Sovarful este o planta cunoscuta mai mult din ipostaza de condiment decat din cea de remediu natural. Daca punem in balanta ambele calitati, este paradoxal ca cea dintai a reusit sa le acapareze intreaga atentie oamenilor. Intrebati pe oricine daca stie ce este sovarful
-
Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare
Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.
-
Intrebuintarea sumacului in bucatarie
Sumacul este un condiment cu gust acrisor provenit din Orientul Mijlociu, care se foloseste simplu sau in amestecuri de mirodenii precum za'tar-ul.
-
Legumele proaspete – baza bucatariei meditaranene
Legumele proaspete reprezinta baza atunci cand pregatim preparate mediteranene. Vinetele, rosiile, dovleceii