Beneficiile ceaiului de urzici
Urzica (Urtica dioica) este o planta erbacee care se dezvolta preponderent pe terenuri necultivate incepand din zona de campie pana in sectoarele montane nu foarte inalte ale Romaniei. Proprietatile sale curative si gustul placut au impus-o de timpuriu ca planta medicinala si aliment.
Tulpinile, frunzele, florile si radacinile urzicilor sunt cu toate folosite in remediile naturale datorita proprietatilor lor.
Culoare verde releva continutul ridicat de fier si de clorofila, dar urzicile contin de asemenea cantitati importante din urmatoarele minerale esentiale pentru un corp sanatos: calciu, magneziu, siliciu, crom, zinc, potasiu si fosfor. Din multitudinea vitaminelor le amintim doar pe cele dominante: vitamina A, C, D, E, K, riboflavina si tiamina.
S-a constatat ca ceaiul de urzici are efect tonic asupra organismului si activeaza procesele fiziologice de formare a celulelor sanguine asigurand functionarea optima a acestora. Deoarece fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor, combate bronsita si astmul.
Ceaiul de urzici ofera rezultate remarcabile si in tratarea scorbutului, gripei sau hemorizilor. Datorita continutului bogat de fier constituie un remediu natural impotriva anemiei.
Intrucat influenteaza pozitiv activitatea pancreasului, scade nivelul glicemiei din organism.
Ceaiul de urzici are un gust interesant, asemanator cu cel al spanacului, insa acomodarea cu el poate dura mai mult sau mai putin, in functie de preferintele fiecarei persoane.
Prepararea ceaiului este simpla si consta in adaugarea a doua lingurite de urzici uscate la o ceasca de apa fierbinte. Pentru un gust mai bun se poate pune musetel sau menta, in niciun caz zahar.
Daca nu ati mai consumat niciodata ceai de urzici nu este recomandat sa beti mai mult de o ceasca pe zi in prima saptamana pentru ca organismul nu este inca obisnuit cu el. Dupa aceasta perioada puteti consuma si cantitati mai mari (doua sau chiar trei cesti pe zi) daca simtiti nevoia.
Atentie, in situatia in care la primul contact apar eruptii cutanate, greata sau probleme respiratorii intrerupeti administrarea si apelati la medic. Acestea sunt simptomele unei reactii alergice.
Ceaiul de urzici se poate alatura fara probleme si alimentelor de la micul dejun. Combinat cu sucul unei felii de lamaie reprezinta o bogata sursa de sanatate.
Sursa foto: drmaciver.ca
Articole asemănătoare
-
De ce nu este recomandat sa prajim uleiul de masline?
Beneficiile uleiului de masline au fost remarcate din vremea lui Hipocrate, cand fructele simbolizau pacea si gloria. Astazi, nutritionistii s-au incredintat prin studii ca uleiul de masline extra virgin poseda multiple proprietati benefice organismului.
-
Preparate usoare. Pilaf de urzici
Un preparat usor si gustos pentru o masa de dupa-amiaza este pilaful de urzici. Aveti nevoie de ingredientele urmatoare:
-
Bors de urzici
Doritorii de preparate culinare cu urzici vor fi incantati de gustul exceptional al borsului de urzici pe care vi-l propunem. Aveti nevoie de ingredientele:
-
Beneficiile otetului de mere: mit sau realitate?
Vechea zicala "un mar pe zi tine doctorul departe", cu mai multa rezonanta in limba engleza, o stim cu totii. Ce se intampla insa daca optam pentru a consuma otet de mere ?
-
Usturoiul si continutul bogat de germaniu si seleniu
Beneficiile consumului de usturoi sunt atat de mari si miraculoase incat este intotdeauna nevoie sa nu uitam valorile sale curative si sa-l folosim cat mai des in alimentatie.