Bauturi traditionale din Slovenia

Cunoscuta mai curand pentru berea si vinurile sale, Slovenia are si numeroase retete, unele foarte vechi, de bauturi distilate cu grija, amestecuri tari cu arome de fructe, ienupar, cirese si nu numai. Puteti alege una dintre berile locale (si veti gasi cate ceva pentru toate gusturile, oricat de pretentioase), un vin rosu sau alb sau, de ce nu, una dintre bauturile traditionale de mai jos. 
 
Brinjevec: sau brinovec, este specialitatea pe care o puteti alege daca va place ginul. Insa doar daca va place foarte mult gustul de gin, pentru ca brinjevec are la baza fructe de ienupar fermentate si macinate (ceea ce ii aduce si caracterul aparte, diferit de alte retete cu aroma apropiata), iar aroma este surprinzator de intensa. Este o bautura ce contine 40 - 50 la suta alcool, o veche reteta traditionala ce provine din regiunile Brkini si Karst, iar in trecut era foarte apreciata datorita presupuselor calitati curative. Folosita ocazional ca medicament bun la toate, brinjevec este fabricat din cel putin 10 kilograme de fructe pentru fiecare litru de alcool, asa ca si pretul este pe masura. Insa cei care l-au gustat sustin ca daca este sa alegi o singura bautura tare din istoria Sloveniei aceasta trebuie sa fie. O veti gasi in magazine purtand eticheta mai multor producatori, insa este recomandat sa incercati sa gasiti brinjevec produs artizanal, dintr-o sursa de incredere. 
 
Slivovka: o bautura distilata din prune, similara (ar spune oricine) retetelor similare ce pot fi gasite in tarile est-europene, insa usor de recunoscut (spun cei care o prefera) si o aroma de care te vei indragosti. Daca iti doresti un gust puternic si cu personalitate, iar taria unui pahar de slivovka nu te sperie, atunci ar putea deschide o masa imbelsugata, eventual una exclusiv cu specialitati locale, sau poate insoti o petrecere alaturi de prieteni mai noi si mai vechi. O veti gasi sub diverse nume si cu schimbari prea mici pentru a conta in Bosnia, in Bulgaria, in Romania, in Cehia si Polonia, Ungaria si Slovacia, insa fiecare producator va sustine ca reteta sa este cea mai buna. 
 
Cesnjevec: gustul puternic de cirese, culoarea intensa, notele fructate dulci-acrisoare, toate fac din acest amestec, prezentat cel putin oficial ca o varianta locala de "brandy" o recomandare interesanta. Spre deosebire de alte bauturi traditionale slovace aceasta este de regula mai usoara, potrivita ca aperitiv sau daca vreti pur si simplu aroma placuta de fructe. Se recomanda a fi bauta simpla, putin racita. 
 
Pelinovec: o alta specialitate intalnita si in alte tari din regiune, sub diverse nume, este un lichior amarui, cu pana la 35% alcool, avand la baza pelinul si diverse plante aromatice, iar gustul este comparabil cu cel al mult mai cunoscutului Jagermeister. Intalnit in Slovenia si sub numele de pelinkovec, este interesant pentru cei care vor sa incerce cu totul altceva decat lichiorurile dulci sau bauturile distilate foarte tari, si nu putini sunt cei care il consuma ca tonic. La fel ca si cesnjevec este preferabil sa il incercati simplu, poate cu putina gheata sau in orice caz rece, dar nu in amestec cu alte licori. 
 
Viljamovka: celebrele sticle de tarie romaneasca avand inauntru fructe isi gasesc un echivalent si in Slovenia in aceasta viljamovka, practic un rachiu de pere, tare si in egala masura echilibrat, producatorii cu experienta reusind sa scoata in evidenta tocmai dulceata si aromele perelor. Iar o sticla de viljamovka de calitate, invechita mai multi ani - pasionatii recomanda pana la un deceniu - ar rivaliza, spun cunoscatorii, cu bauturi similare mult mai bine cotate si cunoscute.  

Foto: trgovina.mercator.si
 

Articole asemănătoare

  • Muzeul cartofilor prajiti

    Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti.

  • Naranjilla - o portocala sau o rosie?

    Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale.

  • Cinci bauturi traditionale din Croatia

    pelinkovac, kruskovac, slivovica

  • Bauturi traditionale din Cehia

    Becherovka, slivovice, fernet

  • Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus

    Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.


Warning: fopen(cache/c70026e89f4cb93f7cb0fffad2b688fb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139