Bai curative
Baile reci au un efect excitant asupra sistemului nervos si stimuleaza eliminarea excesului de temperatura existenta din organism. Asemenea proceduri sunt recomandate persoanelor sanatoase si antrenate, care au un organism rezistent si bine calit. Baile cu temperaturi intermediare, cu apa obisnuita, se recomanda pentru efectul lor reconfortant, iar baile calde au un efect calmant si sunt recomandate in insomnii. In raceala este recomandata baia fierbinte, dar numai daca nu aveti febra. Aceasta baie provoaca sudatie, o incalzire generala a organismului si, de asemenea, stimuleaza procesele metabolice, cu eliminarea intensa a toxinelor si relaxarea muschilor.
Pentru a obtine un efect maxim, in apa din baie se adauga treptat apa fierbinte, crescand temperatura peste 40° Celsius. Durata unei asemenea bai este de numai 5 sau 10 minute. In timpul acestor proceduri se recomanda sa se aseze pe capul bolnavului un prosop inmuiat in apa rece, iar dupa baie pacientul se sterge bine pe tot corpul, se imbraca in haine uscate si calduroase si se culca sub plapuma.
Bai cu adaos de ulei de pin (sau de alte conifere)
Astfel de bai se pot face si acasa, adaugand in cada cu apa la 36-38° Celsius o cantitate de 3-5 g ulei de pin (brad sau altceva). Durata obisnuita a acestei bai este de 15-20 minute pentru adulti si de 5-10 minute pentru copii. In orice caz, durata acestora nu trebuie sa depaseasca 20-30 minute. In timpul baii se verifica periodic pulsul si starea generala a bolnavului. Apa nu trebuie sa treaca de zona inimii (pieptul, umerii si gitul sa ramana deasupra nivelului acesteia). Asemenea bai se pot pregatii si folosind extract (care poate fii uscat sau lichid) de conifere.
Bai cu diverse saruri
Aceste bai sunt folosite in tratarea afectiunilor aparatului locomotor, ale sistemului nervos, ale aparatului cardio-vascular sau chiar ale pielii. Ele sunt foarte simplu si usor de pregatit. In cada cu apa mai calda sau mai rece se dizolva 250-500g sare marina sau sare de bucatarie (putandu-se folosi si alte tipuri de saruri), cernuta in prealabil sau asezata intr-un saculet de panza. Baile se fac o data la doua zile, o cura incluzand 12-15 bai.
Alte tipuri de bai curative
Exista numeroase feluri de a pregati baile pentru tratarea unor afectiuni diverse. Astfel, se fac bai cu plante medicinale, folosind salvie, musetel, tei, rozmarin, pelin, hamei, nuc, menta, muguri si frunze de plop, scoarta de stejar, soc, tarite sau mustar (faina sau boabe). Fiecare dintre aceste bai are o serie de recomandari si mare parte dintre ele le puteti face face si acasa (desigur, dupa consultarea medicului specialist).
Articole asemănătoare
-
Bobornicul pentru sanatate
O planta medicinala pe care o intalnim de regula in preajma locurilor umede (lacuri, rauri, izvoare), cu tulpini cilindrice, frunze zimtate si carnoase alaturi de florile albastrui, bobornicul este recomandat de cunoscatori pentru proprietatile sale curative si detoxifiante.
-
Cele mai bune ceaiuri pentru detoxifiere
Este bine cunoscut si demonstrat stiintific faptul ca ceaiul poate avea diferite calitati curative in functie de planta sau plantele din care este realizat. Nu este insa obligatoriu sa fii bolnav pentru a savura o ceasca de ceai cald.
-
Ce substante nutritive iti ofera strugurii?
Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.
-
Cand au devenit morcovii portocalii?
Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.
-
Chimenul – condimentul cu proprietati curative
Chimenul se regaseste in sertarul cu condimente din orice bucatarie. Acesta este foarte sanatos si la indemana oricui