Aparitia mutatiilor de natura genetica

Mutatiile genetice sunt schimbari permanente in secventele de ADN (acid dezoxiribonucleic).

Aparitia acestor mutatii de natura genetica se realizeaza in doua moduri:

- prin mostenire de la unul din parinti;

- prin dobandire in timpul vietii;

Mutatiile transmise de la mama la copil poarta denumirea de mutatii ereditare sau mutatii germline, deoarece acestea sunt prezente in celulele germinale. Acest tip de mutatie nu se poate trata. Ea va fi prezenta in fiecare celula din organismul persoanei afectate.

Mutatiile care apar doar dupa fertilizare, sunt numite mutatii noi. Mutatiile noi pot explica tulburarile genetice in situatia in care un copil are o mutatie in fiecare celula, insa nu are in familie alte cazuri de acest gen.

Mutatiile genetice dobandite sau somatice apar in ADN-ul celulelor individuale, intr-un anumit moment al vietii unei persoane. Cauzele acestor modificari pot fi factorii de mediu (radiatiile ultraviolete ale soarelui) sau pot aparea in cazul in care apare o eroare in copiile ADN-ului, in timpul diviziunii celulare.

Mutatiile dobandite in celulele somatice nu pot fi transferate din generatie in generatie.

De asemenea, mutatiile pot sa apara intr-o singura celula, intr-un embrion timpuriu. Cum toate celulele se divid in timpul cresterii si dezvoltarii, persoana va avea unele celule cu mutatii si unele celule lipsite de modificari genetice. Acest tip de mutatie poarta numele de mosaicism.

Modificarile genetice care apar la mai mult de 1% din populatia globului sunt intitulate polimorfisme. Acestea sunt responsabile pentru culoarea ochilor, culoarea parului si tipul de sange, aspecte ce diferentiaza persoanele intre ele.

Intrucat multe polimorfisme nu au efecte negative asupra sanatatii unei persoane, unele dintre aceste variatii pot amplifica riscul de a dezvolta anumite afectiuni.

Articole asemănătoare

  • Plante toxice pentru animalele de companie

    Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua.

  • Gradina Botanica din Chisinau

    Ca orice capitala europeana orasul Chisinau se mandreste cu o frumoasa gradina botanica, infiintata in anul 1950 pentru interesul specialistilor si oamenilor atrasi de natura. Obiectivul se gaseste la marginea orasului, in sectorul Botanica, iar ca suprafata ocupa 104 ha.

  • Obtinerea soiurilor noi prin altoire

    Activitatea constienta de obtinere a soiurilor prin selectie simpla a fost mai mereu impulsionata chiar de catre natura, prin aparitia intamplatoare de plante cu caracteristici noi.

  • Torturi. Tort de portocale

    Portocalele, unele dintre cele mai preferate fructe din lume, sunt o sursa bogata de vitamine, predominanta fiind vitamina C. Aceasta vitamina protejeaza puternic corpul nostru impotriva elementelor de natura nociva.

  • Conservarea alimentelor prin sarare

    In functie de natura, provenienta si valoarea lor nutritiva alimentele au fost impartite de specialisti in opt grupe.


Warning: fopen(cache/5c32e8628f68a1c00aefba1dae8880cd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139