Alimentatia si starea de spirit
Este deosebit de interesant faptul ca foamea are doar un rol mic atunci cand este vorba de cantitatea de alimente pe care o mancam. Problema incepe inca din copilaria timpurie, cu replicile folosite de catre majoritatea parintilor: "mananca tot din farfurie", "daca nu mananci tot, nu primesti desert" sau "daca nu mananci, nu vei creste mare si puternic".
Astfel am invatat ca trebuie sa mancam tot din farfurie, indiferent daca ne era sau nu foame in acel moment. Un alt obicei inradacinat tot de parinti este acela de a manca tot ce este pus in fata ta, chiar daca stiai ca ai mancat deja suficient.
Ca indivizi maturi, ne bazam pe acest mod de a creste, umplandu-ne farfuria pe care apoi ne impunem sa o terminam, chiar daca probabil ne-am fi saturat si cu jumatate din ceea ce aveam in farfurie.
Toate aceste comportamente sunt rezultate ale acestui tip de conditionare la care suntem supusi inca din copilarie. Pentru a trece peste ele trebuie sa incercam sa schimbam unele obiceiuri alimentare.
Spre exemplu, atunci cand luam masa, ar trebui sa incercam sa mancam doar o portie mica, apoi daca dupa 5 minute ni se face foame, ar trebui sa suplimentam tot cu o portie mica. Este foarte important sa stiti faptul ca semnalul de satietate, care este trimis dinspre stomac catre creier, ajunge abia dupa 20 de minute de la luarea mesei.
Sursa foto: cloverleafenergie.ca
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare
Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.
-
6 alimente care iti imbunatatesc starea de spirit
Nimeni nu a putut prescrie o “reteta” ideala, universala, a fericirii, fiindca sunt atatea cai posibile de urmat si lucruri care ne deosebesc.
-
Serotonina - ce alimente ne ofera substanta fericirii?
Nu mai este de mult un mister ca starea de spirit nu depinde doar de evenimentele din jurul nostru si ca o influenta majora asupra proceselor psihologice are si substratul biochimic.
-
Starea de sanatate se citeste in aspectul pielii
Pielea este unul dintre cei mai elementari indicatori care oglindesc starea de sanatate a organismului. Cand este prea uscata, uleioasa ori cand prezinta inflamatii sub forma de acnee, ceva nu
-
Valoarea nutritiva a pulpei si semintelor de dovleac
Dovlecii variaza foarte mult in privinta formei, dimensiunii si pigmentarii. Desi sunt in general asociati cu portocaliul si galbenul, in alte parti ale lumii fructele sunt verzi sau chiar rosii.