Alimentatia de post si sanatatea
Traditia bisericii noastre invata ca se cuvine sa intampinam marile sarbatori din an cu sufletul si trupul curat. Postul Craciunului, care tocmai a inceput, reprezinta un mijloc de a duce la indeplinire scopul mentionat in perioada pe care o parcurgem.
Privit in sens restrans, postul este echivalentul curei de detoxifiere. Dincolo de incarcatura spirituala pe care o detine, acesta ne ajuta sa fim si din punct de vedere fizic mai sanatosi. In general, persoanele care sufera de boli cardiace sau colesterol ridicat au parte de o ameliorare a starii de sanatate, cu toate acestea, doctorii avertizeaza ca diabeticii nu trebuie sa sara peste mese sau sa tina post.
Renuntatand la produsele de provenienta animala (carne, mezeluri, branza, lapte, oua) in favoarea fructelor si legumelor, ajutam organismul sa elimine o buna parte a toxinelor. Ciupercile, fasolea, nautul, mazarea, orezul, cartofii, maslinele etc, sunt cele care trebuie sa stea la baza dietei de post.
Cu cat alimentatia urmata este mai diversificata, cu atat acoperim o gama mai variata de nutrienti, iar tentatia de a ne intoarce la vechile practici culinare va fi mai usor de tinut in frau. Este adevarat ca mancarea de post nu este la fel de satioasa ca cea de dulce insa pentru orice exista o solutie, iar in cazul de fata, sa mancam mai putin dar mai des.
Postul care precede Nasterea Domnului nu este la fel de "greu" ca Postul Mare, fiind mai scurt ca durata si avand zile in care se mananca peste. Inlocuirea proteinelor din carne este esentiala si trebuie facuta cu cele provenite din peste si soia. Un alt element foarte important pe perioada postului este consumul de lichide.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Semintele de pin si sanatatea
Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.
-
Produsele din soia, postul si sanatatea
Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.
-
Consumul de oua si sanatatea inimii
Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?
-
Prajitura de post cu miere si nuca
O prajitura gustoasa, ideala pentru servit in momentele cand suntem vizitati de rude ori prieteni, este prajitura de post cu miere si nuca.
-
Prajitura de post cu morcov ras si gem de fructe
Prajiturile delicioase pot fi preparate si fara lapte si oua. Asadar, in categoria prajiturilor gustoase se pot incadra si cele facute dupa retetele de post.