Alergie la polen. Remedii.

polen

 

Milioane de oameni sufera de tuse, stranut,  ochi iritati atunci cand polenul isi face simtita prezenta. In fiecare primavara, vara si toamna mici particule sunt eliberate de arbori, buruieni si ierburi de tot felul.  

 

Dintre alergeni  polenul este cel mai extins. Multe dintre produsele alimentare, medicamente sau animalele pot  provoaca alergii care pot fi insa evitate in mare masura, comparativ cu polenul pe care cu greu il putem evita.

 

Polenul este reprezentat de o multitudine de corpusculi microscopici continuti in sacii polenici din flori. Exista mii de varietati de polen, fiecare planta avand o perioada de polenizare, diferita de la o specie la alta si de la un anotimp la altul.

 

Sunt multe forme in care se pot manifesta alergiile la polen si asta depinde si de fiecare persoana in parte. Rinoree, stranut sunt cele mai frecvente, mai apar iritatii ale nasului, ochilor si gatului,  tusea seaca, senzatia de sufocare, greutate in respiratie, mai rar, crize de astm bronsic.

 

De ce sunt unii oameni alergici la polen si altii nu? Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste alergii se transmit genetic.  De aceea copiii cu parinti alergici sunt mult mai predispusi alergiilor decat alti copii. Chiar daca doar un parinte este alegic, copilul are o sansa din patru sa fie si el alergic. Un alt factor ce poate provoca alergii este expunerea la alergeni in momentele in care organismul este slabit, in perioada de pubertate la copii sau in perioada de sarcina la mame.

 

Persoanele alergice la polen sunt predispuse si la alte alergii determinate de praf sau mucegai.

 

Cum putem ameliora alergiile la polen? Existã trei abordari generale pentru alergiile la polen: evitarea surselor care pot provoca alergii, administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor si imunoterapie. Desi nu s-a gasit niciun tratament pentru vindecarea acestui tip de alergie, aceste strategii amelioreaza simptomele.

 

Evitarea. Evitarea completa a polenului inseamna mutarea intr-un spatiu total lipsit de plante producatoare de polen sau intr-un spatiu unde acesta nu poate ajunge. Aceasta solutie extrema nu ofera decat o protectie temporara persoanelor alergice. Sunt si alte moduri de a evita polenul, de exemplu pot fi evitate iesirile in aer liber in timpul diminetii cand nivelul polenului din atmosfera este ridicat. Aerul conditionat sau dispozitivele de filtrare ale aerului din casa si masina sunt foarte utile. Persoanele cu alergii au nevoie de un mediu in permanenta curat si aerisit.

 

Medicamentele. Pentru persoanele cu alergii sezoniere, de multe ori simptomele pot fi controlate cu medicamente. Cel mai adesea doctorii recomanda antihistaminice (combat actiunea nociva a histaminelor), corticosteroizi  si cromolin pe baza de sodiu (utilizat pentru solutii nazale).

 

Imunoterapia. Medicii recomada si imunoterapia. Este o metoda de tratament care consta in administrarea de vaccinuri.  Acesta metoda urmareste desensibilizarea fata de alergen prin expunerea organismului la anumite doze de alergen si obisnuirea organismului cu alergenul.

 

Remedii naturale. Pentru a preveni aparitia alergiilor si pentru a diminua disconfortul produs de acestea este important sa luati masuri de intarire a sistemului imunitar. Incercati sa consumati cat mai multe alimente bogate in antioxidanti naturali (fructe si legume intens colorate), precum si in vitamina E, zinc si seleniu. Infuzia din frunze uscate de urzici are un efect rapid de ameliorare a congestiei nazale si a stranutului. Utila este si infuzia din frunze uscate de patrunjel, care scade nivelul de histamina.

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/c89964e0d5154b531529ec1544cae793) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139