6 surse vegetale importante de vitamina B6
Pentru specialistii in nutritie, vitamina B6 nu reprezinta un element organic solubil oarecare din complexul vitaminic B, ci este unul dintre cei mai importanti nutrienti care se intalnesc in corpul uman. Vitamina B6 indeplineste un rol crucial in multe reactii chimice ce se desfasoara in organism, fiind implicata printre altele in crearea anticorpilor, adica in consolidarea functiei imunitare. Pe langa aceasta, ajuta la scaderea nivelului de stres, al depresiei, micsoreaza colesterolul “rau” din sange si chiar riscul aparitiei cariilor la copii si adulti. Cercetatorii au mai pus in evidenta legatura dintre vitamina B6 si functionalitatea creierului.
Imaginati-va numai ce urmari teribile ar avea deficienta la acest nivel! Pentru a nu ajunge sa te confrunti cu simptome precum: pierderea poftei de mancare, iritabilitate, oboseala, slabiciune, depresie sau chiar convulsii, include zilnic in dieta urmatoarele surse vegetale de vitamina B6:
Avocado – chiar daca nu se distinge intre fructe printr-o savoare iesita din comun, avocado este un produs care garniseste salatele cu multe vitamine trebuincioase. Nu uita insa ca detine si destul de multe calorii si grasimi, incearca dar sa nu intreci masura!
Spanacul – Intr-o portie de spanac se ascunde circa 21% din cantitatea zilnica necesara de vitamina B6. Cu atatea exemple in desene animate, nu ar trebui sa-ti vina greu sa-i convingi pe cei mici de importanta alimentului.
Cartofii - Prezenta cartofilor printre sursele veritabile de vitamin B6 nu trebuie sa surprinda. Preparati la aburi sau copti, tuberculii furnizeaza, asemenea spanacului, pana la 21% din cantitatea necesara de vitamina B6.
Mazarea - Mazarea verde este o buna sursa de acid folic si vitamina B6. Acesti doi nutrienti reduc inmagazinarea unui produs metabolic numit homocisteina, o molecula periculoasa ce poate determina osteoporoza.
Sparanghelul - In limba latina sparanghel inseamna “medicament” si, desigur, nu intamplator. Bogat in vitamina B6, sparanghelul contribuie la imbunatatirea puterii de concentrare si capacitatii de gandire. Nu in ultimul rand, sparanghelul activeaza in creier hormonii fericirii.
Conopida – La fel ca si broccoli, conopida este cea mai delicioasa si folositoare atunci cand este consumata in stare cruda. Pentru a castiga o extra cantitate de vitamine, poti amesteca piureul de conopida cu piure de cartofi.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cele mai bune surse de vitamina E
Esentiala pentru un sistem imunitar puternic, vitamina E are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, ajuta ochii sa fie mai sanatosi si este recomandata pentru a ajuta regenerarea tesuturilor, asa ca o vom intalni si in numeroase creme si produse cosmetice pentru intretinere.
-
Lamaia verde pentru sanatate
Cu multa vitamina C, vitamina B6, vitamina A, cantitati importante de acid folic si potasiu, lamaia verde (cunoscuta si sub numele de limeta sau lime) ofera organismului un plus de energie, stimuleaza si revitalizeaza sistemul imunitar, imbunatateste digestia.
-
Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate
Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.
-
Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C
Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.
-
Fructele cu continut bogat de vitamina C previn racelile
Consumul de fructe este recomandat si in sezonul rece, deoarece fructele pe care le avem la indemana iarna au un continut bogat de vitamina C si pot preveni racelile.